Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Предлагам сезонна рецепта за разкошни шоколадови кексчета, за които вместо обикновено брашно се смилат кестени. Получават се с много фина текстура, топящи се в устата”, пише ни Наталия Панчева.
6 яйца със стайна температура, 200 г черен шоколад, 100 г краве масло, 60 г пудра захар, олио за намазване, 1 щипка сол, 300 г сурови кестени (от които да получим 150 г брашно), орехи пекан
Почистваме сварените или запечени кестени и съвсем за кратко ги блендираме. Блендирането не трябва да е дълго, за да не се получи пастет. Загряваме фурната на 180 градуса. Във всяко гнездо на формата за мъфини слагаме по една хартиена капсула, която намазняваме с малко олио.
Начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме на водна баня. Разделяме белтъците от жълтъците. Първите разбиваме заедно с щипка сол, използвайки миксер, докато станат обемни и се сгъстят. Отделно разбиваме размекнатото на стайна температура масло с пудрата захар. Добавяме жълтъците един по един. Отново разбиваме, докато се поемат от сместа.
Прибавяме темперирания шоколад. Пак разбиваме с миксер или разбъркваме с шпатула до еднородност. Сипваме кестеновото брашно. Накрая към шоколадовата смес на 3 пъти добавяме разбитите белтъци.
Разбъркваме внимателно с шпатула, за да не спадне обемът им. Изсипваме сместа във формите за мъфини и върху всяка слагаме по половин ядка пекан. Печем до суха клечка. След изваждане оставяме кексчетата да изстинат.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.