Патладжанена мусака

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9153694 Патладжанена мусака Патладжанена мусака www.24chasa.bg
Патладжанена мусака

Приготвена с телешка кайма и поръсена с кашкавал

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адреси

vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

"Димитровден – 26 октомври, се смята за начало на зимния период в годината. Поднасят се ястия с месо и десерти с плодове, предимно ябълки. В чест на празника ви предлагам рецепта за мусака с телешка кайма, сини и червени домати, поръсена със златисто запечен кашкавал", пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

600 г телешка кайма

3 патладжана

2-3 моркова

1 голям пресен червен домат

1 глава стар лук или няколко стръка пресен

1 връзка магданоз

1 с.л. риган

1 ч.л. смлян черен пипер

олио, сол, брашно за овалване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме патладжаните, нарязваме ги на колелца и ги посоляваме. Оставяме ги за половин час да пуснат горчивия си сок, след което ги изплакваме и отцеждаме. Овалваме ги в брашно и ги подреждаме в намазнена тава. Поръсваме ги с олио и печем около 20 минути.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в 2 с.л. сгорещена мазнина до златисто. Щом омекне, добавяме каймата и разбъркваме, докато и тя добие загар и стане на трохи. Подправяме с риган, сол, черен пипер и наситнен магданоз.

Подреждаме изпечените патладжани на дъното на подходяща тава, покрито с нарязаните на колелца моркови, предварително леко размекнати на пара. Заливаме с каймата и заравняваме. Следва нов ред патладжани и отново кайма. Повтаряме процедурата до изчерпване на количествата, като завършваме с патладжани.

Редим отгоре нарязания домат. Печем в загрята фурна на 190 градуса до приятно покафеняване. Към края поръсваме с настърган кашкавал и връщаме във фурната да се запече. Поднасяме мусаката гореща, поръсена с наситнен магданоз.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнен шаран без кости за Никулден – мисията възможна с шеф Васил Апостолов

Пълнен шаран без кости за Никулден – мисията възможна с шеф Васил Апостолов

Над 200 000 българи празнуват имен ден на Никулден – един от най-почитаните празници у нас. 6 декември е празник и на рибарите, банкерите, търговците. Според традициите на трапезата задължително трябва да присъства ястие от риба, най-често шаран. „Кулинарните изненади са възможни, дори когато спазваме традициите и използваме едни и същи продукти“

Сладкиш с киви

Сладкиш с киви

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Арменски сладки

Арменски сладки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Бонбони от фурми и ядки

Бонбони от фурми и ядки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Постен сладкиш с мармалад

Постен сладкиш с мармалад

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Постен сладкиш с банани

Постен сладкиш с банани

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Постни пълнени чушки

Постни пълнени чушки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Суперлесен начин да си направите кисело зеле

Суперлесен начин да си направите кисело зеле

Изобщо няма да повтаряме за пореден път неизменните ползи от ферментиралите храни. В сезон като този те са задължителни за всеки член на семейството. А киселото зеле традиционно не слиза от семейното ни меню. Нашите майки и баби години наред вече слагат зелето в бидони, претакат, дебнат и "радват" съседите със страхотни миризми към края на зимата

Дип от патладжан и сусам

Дип от патладжан и сусам

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Зеленчукова супа с ориз

Зеленчукова супа с ориз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пъстърва с розов грейпфрут

Пъстърва с розов грейпфрут

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Есенен миш-маш с праз и извара

Есенен миш-маш с праз и извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber