Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Дори когато не разполагате с яйца, можете да направите чуден сладкиш. Такъв е и този – с домашно сладко от череши и без нито едно яйце”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
1/2 ч.ч. кисело
мляко
1/2 ч.ч. прясно
мляко
сладко от череши
1 к.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода или
1 пакет бакпулвер
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изсипваме в купа киселото мляко, добавяме содата и бъркаме, докато шупне. Ако използваме бакпулвер, добавяме го заедно с брашното. Прибавяме последователно прясното мляко, захарта, олиото, ванилията и разбъркваме. Накрая сипваме на части пресятото брашно.
Объркваме всички продукти до хомогенна смес. Изсипваме я в намаслена и набрашнена форма с падащо дъно. За по-практично може да използваме тавичка, застлана с хартия за печене.
Нареждаме отгоре черешите от сладкото, без да ги притискаме. Печем кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. По желание готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.