Приготвени със сирене и извара
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Цигара бюрек или пурички с пълнеж са изключително хрупкави турски банички със сирене. Приготвят се много бързо и лесно и свършват още по-бързо”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
Точени кори
120 г сирене
150 г извара
1 яйце
4-5 с.л. накълцан копър или магданоз (или други зелени подправки)
олио за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме сиренето с изварата, като добре ги намачкваме с вилица. Добавяме яйцето и накълцаните зелени подправки – копър, магданоз или босилек. Слагаме олиото в тиган на котлона да загрява.
Нарязваме точените кори на триъгълници с размер по желание. За да не се начупят, може да ги намажем с разтопено масло, но аз по принцип не го правя. В основата на всеки триъгълник нанасяме по малко от плънката и завиваме тънки цигари или пурички, като леко подвиваме кората от двата края, за да не се развиват. Залепяме ги леко, като навлажняваме крайчетата им, топвайки ги в чашка с вода.
Слагаме цигарите в загрятото олио и ги пържим до златисто от всички страни. За този вид банички е важно бавното пържене, за да останат хрупкави.
Изваждаме ги с помощта на щипки и ги слагаме върху домакинска хартия или салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина. Вкусни са както топли, така и студени.