Приготвени с крема сирене и натурален шоколад
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви сезонна рецепта за прекрасни тортички с желе от касис”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За блатовете:
40 г бяло брашно, 30 г пълнозърнесто брашно от спелта, 30 г оризово брашно, 50 г натурално нишесте, 1 щипка сол, 3 яйца, 100 г захар, 1 ванилия
За крема:
1 натурален шоколад, 1 натурално крема сирене
За желето от касис:
250 г касис, 25 мл вода, 3 г желатин, 50 г захар, масло, ликьор или коняк за поръсване, гроздчета касис
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Застиламе с хартия за печене дъното и стените на две кръгли формички. Леко я намазваме с разтопено масло. Смесваме брашната с нишестето и солта. Разбиваме яйцата със захарта и ванилията на гъста пяна. Пресяваме брашното и нишестето върху разбитите яйца. Внимателно разбъркваме със силиконова шпатула от долу на горе, докато получим хомогенна смес. Изсипваме я във формичките и я заравняваме.
Печем в загрята фурна на 180І° до златисто. Изваждаме изстиналите блатове от формичките, внимателно отделяме хартията и ги разрязваме хоризонтално през средата. Смесваме разтопения на водна баня шоколад с крема сиренето. С получения крем намазваме блатовете, които сме поръсили с малко ликьор или коняк.
Накисваме желатина в 25 мл студена вода, докато набъбне. Затопляме го на водна баня, докато се разтвори. Намачкваме касиса със захарта и го варим 10 минути на среден огън. Прецеждаме го през сито, като притискаме с лъжица, добавяме разтворения желатин и разбъркваме. Изсипваме го в същите формички и оставяме да стегне на стайна температура, а после в хладилник.
Слагаме стегналото желе върху крема, отгоре поставяме другата половина от блата, намазваме с малко крем и изсипваме другото желе, внимателно отделено от формичката. Гарнираме с гроздче касис.