Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ето една съвсем лесна рецепта за печена цаца, която е значително по-здравословна от пържената, но също толкова хрупкава и е перфектното бирено мезе за лятото”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 кг цаца
200 г брашно за овалване
50 г червен пипер
зехтин - за намазване на тавата и поръсване на рибата
сол и лимон на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме цацата добре и я подсушаваме. По желание може да я почистим от вътрешностите и главите. Посоляваме рибата.
Смесваме в подходяща чиния брашното с червения пипер. Загряваме тавата, като дъното ѝ трябва да бъде абсолютно сухо, и я намазваме със зехтин.
Овалваме всяка рибка в сухата смес и я подреждаме в тавата така, че да не се застъпва с останалите. Поръсваме леко със зехтин и печем в загрята на 200 градуса фурна до получаване на приятен кафеникаво-златист загар.
Поднасяме цацата още топла, гарнирана с резени лимон и по желание червен лук, натурални маслини, пресен магданоз.