Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на черното френско грозде, наричано още касис, ви предлагам разкошен десерт”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
400 г касис, 70 г пълнозърнесто брашно от спелта, 70 г бяло брашно, 3 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч. л. сол, 120 г краве масло, 150 г захар, 2-3 с.л. кисело мляко, 1 ванилия, пудра захар за поръсване, 50 г натурален шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Прибавяме към пресетите брашна бакпулвера и солта и разбъркваме. Към размекнатото на стайна температура масло прибавяме захарта и ванилията. С миксер разбиваме маслото със захарта до побеляване.
Добавяме едно по едно яйцата и разбиваме с миксера до получаване на пухкава смес до пълното разтваряне на захарта. Постепенно и при непрекъснато разбиване прибавяме сухата смес от брашната, бакпулвера и солта. Добавяме киселото мляко и разбъркваме с шпатула. Изсипваме тестото във форма, застлана с хартия за печене, и заравняваме.
Покриваме със зърната касис. Печем в загрята до 180 градуса фурна 40-45 минути. След като поизстине, изваждаме сладкиша от формата. Поръсваме го с пудра захар и разтопения на водна баня шоколад.