Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на ягодите и черешите ви предлагам рецепта за бърз плодов пай. Добавих и малко черни боровинки за разкош”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За масленото тесто:
150 г краве масло, 150 г пълнозърнесто брашно, 100 г бяло брашно, 5 с.л. студена вода, 1 щипка сол
За плънката:
400 г ягоди, 400 г почистени от костилките череши, 100 г черни боровинки, 70 г захар, 30 г брашно, 1 и 1/2 с.л. лимонов сок
ванилова захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме размекнатото на стайна температура масло до побеляване. Постепенно прибавяме брашната със солта и студената вода. Замесваме твърдо тесто, завиваме го в прозрачно фолио и го оставяме в хладилник да стегне.
Разточваме го на тънка кора, слагаме го във форма за пай и с пръсти го притискаме към дъното и стените на формата. Излишното тесто отстраняваме и оформяме на топка, която прибираме в хладилник.
Поставяме в купа почистените ягоди, череши и боровинки заедно със захарта, брашното и лимоновия сок. Разбъркваме и ги изсипваме върху кората. От останалото тесто оформяме решетката на пая, като го разточваме и изрязваме ленти. Поставяме ги равномерно върху пълнежа, като ги кръстосваме във формата на ромбоидна решетка. С останалото тесто може да импровизираме с плитка или друга украса.
Поръсваме с ванилова захар и печем в загрята фурна на 200 градуса за 30-40 минути. Ако е нужно, покриваме с алуминиево фолио.