Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви рецепта за качамак с хрупкава златиста коричка по идея от кулинарния блог на Дора”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За тава с диаметър 22 см:
150 г царевичен грис за качамак или царевично брашно
30 г краве масло
60 г сирене
брашно за овалване
олио за пържене
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Наливаме в тенджера 3 ч.ч. вода, добавяме маслото и слагаме на котлона. Когато заври, отдръпваме съда и добавяме царевичния грис или брашно на тънка струйка, като бъркаме постоянно с дървена лъжица, за да не се образуват бучки.
Връщаме съда на котлона и варим при непрекъснато разбъркване до сгъстяване. Сипваме още 1 ч.ч. топла подсолена вода и продължаваме да готвим, докато течността се поеме. Наливаме последната чаша с топла вода и варим, като непрекъснато разбъркваме до получаване на пухкава, кремообразна смес.
Отстраняваме съда от котлона, прибавяме ситно настърганото сирене и разбъркваме. Намазваме дъното и страните на тава с олио. Изсипваме качамака и заглаждаме с лъжица. Оставяме да се охлади. Обръщаме тавата върху дървена дъска и нарязваме качамака на четири, а всяка четвъртина - на три равни. Така получаваме 12 триъгълника.
Овалваме всеки в малко брашно и пържим до златисто. Поднасяме качамака топъл с гарнитура по желание – чери домати, сирене, маслини.