Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Пастициото е гръцко печено ястие с паста, мляно месо и сос бешамел”, пише ни Анелия Терзиева, преди да обясни как се приготвя то.
500 г суxа паста
300 г кайма
2-3 скилидки чесън
1/2 връзка зелен лук
300 мл пасирани пресни домати или доматено пюре
200 г твърдо сирене
500 мл прясно мляко
2 с.л. препечено брашно
20 г масло
сол, черен пипер, индийско орехче и риган на вкус
Сваряваме пастата според указанията на опаковката. Отцеждаме я от водата. Запържваме накълцания чесън и нарязания на ситно зелен лук. Прибавяме каймата и запържваме до златисто.
Подправяме и добавяме доматения сос. Оставяме ги на котлона да къкрят за около 10 мин и отстраняваме съда.
Разтопяваме маслото в сух тиган и добавяме препеченото брашно. Сипваме млякото, подправяме със сол и черен пипер и оставяме на котлона, докато сосът бешамел се сгъсти.
Разбъркваме пастата и сместа с каймата в дълбока тава. Отгоре заливаме с белия сос. Поръсваме с настърганото сирене и печем до златисто.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.