Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Сега е сезонът да приготвим ягодово руло с млечен крем и мек пандишпанов блат – истинска пролетна наслада”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За блата:
4 яйца, 125 г кристална захар, 125 г брашно, 1 пакетче ванилова захар
За крема:
200 г цедено кисело мляко, 2-3 с. л. мед, 2-3 с. л. пудра захар, 100 г пресни ягоди, 100 г киви, 2-3 с. л. ягодов сироп, 40-50 г черен шоколад за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме с миксер яйцата за блата на гъста пяна, която да образува връхчета. Добавяме кристалната и ваниловата захар. Разбиваме за още 2-3 минути. Постепенно прибавяме пресятото брашно, като разбъркваме със силиконова шпатула, за да не спадне пяната.
Изсипваме сместа на дъното на правоъгълна тава, покрита с леко намазнена хартия за печене, и изравняваме повърхността. Печем в загрята фурна на 180 градуса около 10 минути. Изпечения блат обръщаме върху кърпа. Внимателно отделяме хартията за печене, слагаме нова и завиваме на руло заедно с кърпата.
Оставяме блата да изстине напълно. През това време приготвяме крема. В купа слагаме цеденото мляко, подслаждаме с мед и пудра захар и разбъркваме. Развиваме изстиналото руло и го напръскваме с ягодовия сироп. Отгоре нанасяме крема и редим нарязаните на парченца ягоди и киви. С помощта на кърпа завиваме на руло.
Оставяме го да стегне за 1 нощ в хладилник. Преди поднасяне украсяваме с ягоди, киви и разтопен на водна баня черен шоколад.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.