Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Аквафаба се нарича течността, получена при варенето на бобови култури, и тя успешно замества яйцата в много кулинарни рецепти”, пише ни Мила Нешева и ни предлага рецепта именно с аквафаба.
ПРОДУКТИ
120 мл отцедена течност от варен консервиран нахут, 120 г шоколад с поне 50% какао, аромат ванилия или ром, бишкоти тип савоярди, кафе, портокалови корички или плодове за украса по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтопяваме на водна баня начупения на парченца шоколад. Оставяме го настрани леко да се охлади.
Разбиваме с миксер отначало на по-бавна, а после и на по-висока скорост течността от нахут. Ще ни отнеме няколко минути да получим хубава смес, подобна на разбита на твърди връхчета белтъчна пяна.
Ароматизираме с ванилията или рома. Внимателно ги добавяме към шоколада, като разбъркваме с помощта на шпатула. Разпределяме сместа в подходящи чашки, на дъното на които по желание може да поставим по няколко парченца бишкоти, напоени с ароматно кафе.
Прибираме десерта в хладилник за няколко часа, за да може мусът да стегне. Преди сервиране може да го поръсим с какао или да го украсим с портокалови корички, сметана или плод.
...