Приготвен със зеленчуци, гъби и маслини
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Писателката и журналистка Бойка Асиова предлага рецепта за едно от традиционните български ястия, които може да хапнем преди Великден. Тя показва как се приготвя във видео, което е част от ютюб канала на дъщеря ѝ Ирина Асиова-Диамант.
ПРОДУКТИ
1 кг картофи
1/2 кутия грах
1/2 буркан зелен боб
1/4 кг гъби
1 домат
1 червена чушка
1 голям морков
шепа маслини
1 патладжан
1 скилидка чесън
1 с.л. червен пипер
сол на вкус
доматен сос
олио или зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелваме патладжана и го нарязваме на кубчета. Солим го обилно и го оставяме за 1-2 часа, за да отдели горчивия си сок. Изстискваме добре кубчетата и леко ги запържваме на тиган в олио или зехтин, за да омекнат.
Нарязваме картофите на по-едри парчета, за да се получи гювечът по-красив. Гъбите нарязваме по-ситно, защото са по-трудносмилаема храна.
Морковите също нарязваме, но на шайби, чушките на кръгчета, а доматите на кубчета. Поръсваме с червения пипер и хубаво разбъркваме. Добавяме граха и маслините, като няма значение дали са обезкостени, или не.
Заливаме с доматен сос и слагаме скилидката чесън за аромат. Прибавяме зеления боб и наливаме обилно мазнината. Сипваме кубчетата патладжан. Добавяме малко вода, да не покрива зеленчуците. Разбъркваме добре.
Печем гювеча в загрята на 200 градуса фурна, докато заври. Оставяме го така 1 час, преди да го извадим.