Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В северняшкия край просеникът се прави от незапомнени времена. Основното брашно за приготвянето му е царевичното, а е зарезански, защото всяка година го правя на Трифон Зарезан”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1/2 к.ч. олио, 2 к.ч. царевично брашно, 1 к.ч. бяло брашно, 1/3 глава кромид лук или 1/3 стрък праз, 1 к.л. сода, 1 ч.л. оцет, 1 к.л. сол, 1 парче домашна сланина, 2 щипки шарена сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме с миксер яйцата със солта. Добавяме млякото, олиото, оцета, нарязания на ситно лук или праз и 1 щипка от шарената. Изсипваме царевичното брашно, а след него и бялото, в което предварително сме прибавили содата.
Намазваме обилно тава с олио и в нея разстиламе сместа. Другият вариант е да я изсипем във форма за мъфини, чиито гнезда предварително сме намазали. Отгоре нареждаме парченца сланинка, предварително поръсени с щипка шарена сол.
Печем просеника в загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40 минути, ако е в тава, а 20 минути, ако е под формата на мъфини. Става много вкусен и пухкав. Повярвайте, че много хора дори не са опитвали това уникално автентично печиво, но знайте, че си заслужава да се опита.