Традиционно българско ястие, с което да посрещнете Свети Валентин
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
"Предлагам баница със сирене и конопено семе във формата на сърце по повод 14 февруари. Много е вкусна със или без заливка, поднесена с кисело мляко", пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница
300 г сирене
3 яйца
4 с. л. кисело мляко
3 с. л. олио
1 щипка сода бикарбонат
олио
белено конопено семе за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Натрошаваме сиренето. Добавяме яйцата, киселото мляко, содата и олиото. Разбъркваме с вилица много добре. Вземаме две кори и поръсваме първата с олио. Върху нея поставяме втора и отгоре разпределяме равномерно част от плънката.
Навиваме двете кори по дължина на руло и слагаме в намаслена тава, оформяйки сърце. Ако разполагаме с форма на сърце, редим рулата по стените й.
Оформяме по същия начин останалите рула, които навиваме на охлюв и подреждаме в средата на сърцето, докато се запълни формата. По желание може да направим заливка от 4 яйца, разбити с 250 мл прясно мляко или просто да поръсим баницата с олио и конопено семе.
Печем в загрята фурна на 180 -190 градуса до златисто.