Йорданка Благоева празнува имения си ден два пъти - на 6 и 19 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8036747 Йорданка Благоева празнува имения си ден два пъти - на 6 и 19 януари Йорданка Благоева празнува имения си ден два пъти - на 6 и 19 януари www.24chasa.bg
Йорданка Благоева
Йорданка Благоева

Традиционно съпругът й носи дивечово месо, което приготвят двамата

“По стар стил Йордановден е на 19 януари”, напомня носителката на сребърен и бронзов олимпийски медал за висок скок Йорданка Благоева. Точно на тази дата е родена и тя. “Баба и дядо са Иван и Иванка, затова и аз е трябвало да бъда кръстена на тях, но те казали: “Не, тя си е дошла с името и ще бъде Йорданка”, разказва спортистката.

Затова освен на 6-и празнува Богоявление и на 19-и. Тогава винаги е в родното си село Горно Церовене. Кметът заедно с музика на живо събира всички именици - Йордан, Йорданка, Иван, Иванка, Калоян, Богдана и т.н. “Отива се на река Огоста, която е на 1 км от селото”, разказва Благоева. Там попът хвърля кръста от един мост в дълбок вир, в който се хвърлят момчетата, за да го уловят. “Аз винаги нося хавлия и я подарявам на този, който извади кръста”, казва лекоатлетката.

Тогава започват празненството с музика, скара, хора̀ и т.н. “Въобще много е красиво, откакто се помня и досега се прави. Винаги на 19 януари се старая да съм там. Интересното е, че на този ден няма случай, в който някой да е настинал, въпреки че навремето реката замръзваше. Казват даже, че водата е лечебна. Дали е точно така, не зная, но няма настинал човек от тези, които са скочили във водата”, разказва спортистката. Следобед всички се събират в читалището, където хората празнуват с народни танци и музика до сутринта.

Поздравите към Благоева за имения ѝ ден започват още на 6 януари в 0,00 ч. Миналата година получила над 700 съобщения само в месинджър и още много обаждания. “Благодаря, че имам толкова добри приятели и хора, които ме уважават и обичат. Това дава много сили човек да има желание да върши само добри неща и да помага на хората”, казва Благоева.

Разбира се, празникът няма как да мине без подобаваща трапеза. Като била малка, по-често ядели прясно свинско, но сега менюто е малко по-различно. “Мъжът ми е ловец, така че винаги има нещо вкусно, подобно на прасенце, но не точно”, шегува се лекоатлетката.

Дивеча обаче започват да приготвят вечерта преди имения ден. “Вземаме бута, шпиковаме го и овкусяваме много хубаво. Аз бера много билки и от двора вкъщи, и от гората”, обяснява олимпийската шампионка. Слагат му малко мазнинка и водичка и го поставят във фурната, покрит с фолио, на 60-70 градуса. Оставят го така за 1 нощ. Сутринта усилват градусите на 160. “До обяд става мозък. Разбира се, 1 час преди да го извадим, го отвиваме, слагаме обикновено картофки и моркови, за да има гарнитурка”, казва спортистката.

Другото, което принципно прибавят, е кисело зеле. “Тази година е прекрасно, много вкусно и с хубав сок, така че може и с него да запечем дивеча, не сме решили още как”, разказва тя. За пиене имат домашно червено вино, което им донесъл техен приятел, както и ракия от сестрата на Благоева. “Разбира се, пием по една чашка. С мъжа ми и двамата сме били спортисти. Сами разбирате, че не може да седнем и да се напиваме”, смее се лекоатлетката.

“Баща ми беше голям винар, правеше хубаво вино от нашето лозе. Треньорът ми ме задължаваше всяка вечер, въпреки че бях в 9-и клас, да пия по една чаша домашно вино с вечерята. Казваше: “Това е кръв. Трябва да бъдеш силна”. Абе, не ми е било приятно тогава, но съм изпълнявала, разбира се”, спомня си Благоева.

За силен имунитет тя препоръчва чаша хубав горещ чай сутрин било от розмарин, липа, мащерка и т.н. Другият ѝ съвет е да се хапват български домашни плодове. “Знаете теорията, че трябва да ядеш това, което расте в твоята родина, защото сме израснали с тези плодове”, казва олимпийската медалистка.

“Не знам дали има жена, която поне малко да не може да готви и да няма предпочитани манджи, които да обича да прави”, казва лекоатлетката. Самата тя има време да се усъвършенства в кухнята след 35-ата си година, когато се отказва от спорта. Това е нормално, защото дотогава графикът ѝ е запълнен с лагери и тренировки. “Докато се състезавах, дъщеря ми си беше купила една книжка “Какво да сготвя, когато мама не е вкъщи”, спомня си със смях Благоева.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Патешко

магре

Продукти

Патешко магре - броят зависи от хората, за които готвите

сол, черен пипер, мащерка

масло

домашно сладко с леко кисел вкус

Начин на приготвяне

Овкусяваме магрето с черен пипер и сол на вкус. Запечатваме го леко от всички страни на тиган. Разстиламе алуминиево фолио, което намазваме с масло. Подправяме магрето с мащерка на вкус. Завиваме го във фолиото добре и го слагаме да се пече във фурната за около 20-30 мин на около 180 градуса. Внимаваме, за да не се препече. Изваждаме го и задължително го гарнираме с домашно сладко от малини, боровинки и т.н. Да е направено от по-кисели плодове*. Нарязваме магрето и добър апетит!

*“Ние обикновено ползваме от малини, тъй като имаме много от него вкъщи, но става и с друго. С ягодово например би станало много сладко, не бих го препоръчала”, казва Благоева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Бял хек със зеленчуци

Бял хек със зеленчуци

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Иван Яхнаджиев

Италианската храна напомня на Иван Яхнаджиев за бодиарта

Според художника Иван Яхнаджиев, който много време е прекарал в Италия, защото там работи синът му, начинът на хранене в страната се приема като религия. “Италианците са го превърнали в нещо не само физически важно за човека, както повечето българи го възприемат в забързания ни живот”, казва Яхнаджиев

Чеснова крем супа с бяло вино

Чеснова крем супа с бяло вино

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Сърца с пълнеж от канела

Сърца с пълнеж от канела

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Бабина масленица

Бабина масленица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Бърз десерт с лешници и бадеми

Бърз десерт с лешници и бадеми

Приготвен с киви, ягоди и банани Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Шеф Виктор Ангелов никога не готви, докато си чати или гледа сериал

Шеф Виктор Ангелов никога не готви, докато си чати или гледа сериал

Новият сезон на Hell's Kitchen започва на 25 февруари по Нова тв Бабата на шеф Виктор Ангелов пробужда интереса му към кулинарията още от дете. При нея, в едно монтанско село, той прекарвал летата си. “Тя много обичаше да готви за мен, и то само с продукти от градината и стопанството. Имахме кокошки, овце, кози, прасета и всякакъв зарзават

Шоколадова торта с ягодов крем

Шоколадова торта с ягодов крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Сърца от картофи, спанак и ориз

Сърца от картофи, спанак и ориз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Бисквитена торта с крем от тахан халва

Бисквитена торта с крем от тахан халва

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Зарезански просеник с лук и сланина

Зарезански просеник с лук и сланина

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Баница сърце с конопено семе

Баница сърце с конопено семе

Традиционно българско ястие, с което да посрещнете Свети Валентин Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber