Манчев и Шишков ни върнаха рецептурника на нашите прабаби

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7982500 Манчев и Шишков ни върнаха рецептурника на нашите прабаби Манчев и Шишков ни върнаха рецептурника на нашите прабаби www.24chasa.bg
Манчев и Шишков ни върнаха рецептурника на нашите прабаби

Сигурно ви се е случвало, докато пътувате из България, да попадате на ястия, които мигновено ви очароват и остават по небцето с една особено сладка носталгия към това как баба навремето ви е готвила. Бабиният тефтер отдавна е потулен, а вие давате мило и драго да научите какво всъщност слагаше тя в капамата, че беше толкова вкусна.

В живота на всекиго идва момент, в който се връщаме към корените си, осъзнали, че там е най-добрата ни сила. Това се случва често и когато става дума за храна. През последните години типичните български продукти и рецепти са на особена почит и рядко ще попаднете на престижен ресторант, който да не пази по няколко класически нашенски предложения в менюто си.

Двама от най-обичаните кулинари – шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков, задоволяват апетита към нашенски рецепти по един особено щедър и апетитен начин. Съвместно с „Лидл България“ двамата съставиха уникален сборник от рецепти от цялата страна. Това са автентични ястия, които те заедно със своя екип са събирали в продължение на цяла година. Любопитно е, че класически рецепти като шкембе, капама, пълнен патлаждан, катми и баклава са представени с щипка оригиналност и неочакваност. Например катмите са на сач с петмез от круша, баклавата е с ябълки вместо с кори, капамата е със заек и сланина.

„Любимо от родната кухня“ съдържа 55 рецепти от традиционната ни кулинария, като всяка е придружена от етнографска бележка, свързана с историята на ястието. „В търсенето на архаични вкусове заедно с колегите от „Лидл България“ решихме да се върнем назад във времето на нашите прабаби, но в същото време включихме и такива, които са по-съвременни – с капчица лимон или щипка ванилия, те показват стремежа ни днес да обогатяваме вкуса на родното, без да бягаме от автентичните му корени“, пише Иван Манчев в увода на книгата. „Представете си, че държите готварска книга, завещана на вашата баба от нейната прабаба. Какво ли има вътре“, пита Таньо Шишков и няколко страници по-натам започва заедно с Манчев да дава отговорите. С простички продукти, с лесно изпълнение и с великолепни фотографии.

Как може да се сдобиете с тази ценна книга, научете на сайта https://www.lidl.bg/kniga.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пиле с бамбук по китайски

Пиле с бамбук по китайски

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Бърз десерт с лешници и бадеми

Бърз десерт с лешници и бадеми

Приготвен с киви, ягоди и банани Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Шеф Виктор Ангелов никога не готви, докато си чати или гледа сериал

Шеф Виктор Ангелов никога не готви, докато си чати или гледа сериал

Новият сезон на Hell's Kitchen започва на 25 февруари по Нова тв Бабата на шеф Виктор Ангелов пробужда интереса му към кулинарията още от дете. При нея, в едно монтанско село, той прекарвал летата си. “Тя много обичаше да готви за мен, и то само с продукти от градината и стопанството. Имахме кокошки, овце, кози, прасета и всякакъв зарзават

Шоколадова торта с ягодов крем

Шоколадова торта с ягодов крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Сърца от картофи, спанак и ориз

Сърца от картофи, спанак и ориз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Зарезански просеник с лук и сланина

Зарезански просеник с лук и сланина

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Баница сърце с конопено семе

Баница сърце с конопено семе

Традиционно българско ястие, с което да посрещнете Свети Валентин Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Усетът към готвене се предава по мъжка линия в рода на Борислав Лазаров

Усетът към готвене се предава по мъжка линия в рода на Борислав Лазаров

Прадядо му имал ресторант, а синоптикът се научил да готви, наблюдавайки баща си Снегът не може да уплаши винаги усмихнатия синоптик на Би Ти Ви Борислав Лазаров. С добро настроение той се справя не само с поледиците, но и със сложни кулинарни начинания. “Повечето хора приемат готвенето за досадно занимание, а то изобщо не е такова

Пикантни арабски шишчета

Пикантни арабски шишчета

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пъстърва с кашу и джинджифил

Пъстърва с кашу и джинджифил

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пастейш де Ната

Пастейш де Ната

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Качественото пиле e тайната на вкусните ястия

Качественото пиле e тайната на вкусните ястия

Пилешкото месо се счита за лесно достъпен източник на висококачествени протеини, витамини и минерали, които са необходими за правилното функциониране на тялото В сравнение с други видове месо, например червеното, то съдържа много по-малко наситени мазнини и по-малко калории, което го прави незаменима част от модерното балансирано хранене

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber