Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта, подходяща за празнуващите по време на коледния пост”, пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За блата:
1 пасиран банан, 100 г смлени орехи, 80 г какао, 6-8 с. л. брашно, 1/2 ч. ч. олио от гроздови семена, сок от 1/2 компот, 1 ванилия, 1 бакпулвер
За шоколадовия
крем:
300 г натурален шоколад, 150 г растителна сметана за готвене
За кокосовия
крем:
1 консерва кокосово мляко или крем, нишесте, захар на вкус
За сиропиране:
50 мл сок от компот, 80 мл ликьор
Кокосови стърготини, 1-2 мандарини.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме продуктите за блата до получаване на хомогенно, гъсто кексово тесто. Изсипваме го в кръгла форма и печем до суха клечка. След като изстине, разрязваме блата на две.
Разтопяваме за шоколадовия крем шоколада на водна баня, добавяме растителната сметана и разбъркваме добре. Сиропираме половината блат с компота, смесен с ликьора. Намазваме с част от шоколадовия крем и оставяме в хладилник да стегне.
Загряваме подсладеното кокосово мляко до кипване и добавяме разтвореното в хладка вода нишесте в количество според указанието на опаковката. Разбъркваме и след 2-3 минути отдръпваме от котлона. Изсипваме горещия крем върху блата. За да не се разтече, може да използваме ринг или форма с падащо дъно.
Оставяме да стегне и слагаме отгоре другия блат. Сиропираме с компот и ликьор и намазваме с останалия шоколадов крем. Поръсваме с кокосови стърготини, украсявяме с парченца мандарина и оставяме в хладилник за една нощ. Преди поднасяне нарязваме на пасти.