Маги Джанаварова се старае да не яде глутен, но за Бъдни вечер ще направи изключение

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7978254 Маги Джанаварова се старае да не яде глутен, но за Бъдни вечер ще направи изключение Маги Джанаварова се старае да не яде глутен, но за Бъдни вечер ще направи изключение www.24chasa.bg
МАГИ ДЖАНАВАРОВА
МАГИ ДЖАНАВАРОВА

Изненадващо за целия панел на “Маскираният певец” и за почти всички зрители на предаването, Маги Джанаварова свали маската на Пчелата на финала миналата седмица. Между нея и образа ѝ определено има прилики. Тя като една истинска пчеличка е неуморна, винаги готова за приключения, позитивна и живееща в хармония с природата. Освен това, ако в кошерите се създава мед, то в кухнята на Джанаварова се приготвят вкусни и здравословни храни и в никакъв случай няма да замирише на печени свински ребърца, защото певицата не яде месо.

“От 4-5 години съм вегетерианка”, уточнява тя. Може да ви звучи странно, но тя отказва месото, след като ѝ казват, че е анемична. Разбирайки, се почудила какво да прави. “Една седмица ядях много червени меса, дроб и други подобни, но не се чувствах добре. Реших, че тоа не е моят начин и ще опитам по друг. Спрях месото тотално. Година и половина по-късно си направих изследвания. Желязото ми беше абсолютно в норма, перфектно”, казва певицата.

След като спряла месото, решила, че може да направи хранителния си режим много по-здравословен, стига това да не ѝ коства прекалено голямо усилие. “С времето започнах да не ям пържено. Естествено, че си го позволявам от време на време, но много рядко, само когато съм навън в ресторант”, казва тя.

“Вкъщи нямаме захар. Моят приятел се беше опитвал да ме изненада с един сладкиш. Търсил обикновена захар. Не намерил - нито бяла, нито кафява. Има само кокосова, еритритол, ксилитол и всякакви такива подобия”, спомня си със смях Джанаварова. Тя се опитва да се храни безглутеново. “Адски ми е интересно всичко това, което правя.”

Затова едва ли е учудващо, че на празничната трапеза на певицата ще има основно здравословни ястия. Изключение ще бъде питката, която по традиция приготвя майка ѝ. “Надявам се отново да бъдем заедно. Тя я прави или с пълнозърнесто, или с бяло, или със смесено брашно. Това си е класическата питка, която сме яли като деца”, казва Джанаварова. Разбира се, задължително някъде в нея се поставя и паричката, която да предвещае успех на някого през следващата година.

Певицата спазва коледния пост за първи път. “Мислех, че ще ми е трудно, но въобще не е така. Реших просто да се предизвикам”, разказва тя.

“През по-голямата част от годината съм почти веган. Като изключим рибата, млечни продукти употребявам само понякога в ресторанти. Ям основно сирена от кашу, бадеми... Има толкова яки български продукти на пазара в момента. Нямам усещане, че съм лишена от нещо”, смята Джанаварова. Забелязала, че не се чувства особено добре, след като яде млечни продукти. “Така реших да пробвам да живея без тях, въпреки че са едно от нещата, които най-много съм обичала. Наистина не можех да си представя да не ям сирене или кашкавал”, допълва тя. Понякога си позволява да хапва сирене, но само ако е козе, защото е най-лесносмилаемо от човешкото тяло.

В дома ѝ често се приготвят бисквитки и безглутенови мъфини. Първите са толкова лесни, че приятелят на певицата, въпреки че не може да готви, ги прави доста често. “За тях трябват само три продукта - банани, фурми и овесени ядки. Може да се добавят и всякакви сушени плодове”, обяснява тя. За мъфините смесва отново фурми, слънчогледово брашно, банан и шоколад без захар. Тях приготвя най-често.

За да се предпази от вируси, задължително сутрин пие чай от джинджифил с куркума и клеева тинктура. Добавя и малко черен пипер, за да активира куркумата. Когато вече се разболее, приготвя рецепта, която чула в ефира на Би Ти Ви. За нея ѝ трябват настърган джинджифил, лимон, мед, куркума, черен пипер, чесън, клеева тинктура и пчелен прашец. “Продуктите се объркват и изяждат. На сутринта си като нов”, казва Джанаварова

Тя не пропуска най-важното ядене за деня - закуската.

Лесната и здравословна закуска на певицата

Продукти

Глутенови или безглутенови овесени ядки*

3 с.л. сушени плодове

ядки по желание

кокосово кисело мляко

1/2 банан

1 ябълка**

1 ч.л. смлени на прах акай бери или спирулина

сезонен плод по желание***

Начин на приготвяне

Сипваме в купа овесените ядки, като може да ги залеем с малко гореща вода, за да омекнат. Прибавяме към тях сушените плодове и нарязаните ядки. Обелваме банана и намачкваме половината от него с помощта на вилица. Прибавяме го в купата. Почистваме ябълката и я нарязваме на малки кубчета. Слагаме и нея към овесените ядки. Добавяме кокосовото кисело мляко и акай берито или спирулината. Разбъркваме добре и отгоре поръсваме със сезонен плод.

*Джанаварова използва безглутенови, защото са изключително полезни и същевременно засищащи.

**Певицата използва домашни ябълки, докато все още има такива в дома си.

***В момента това са боровинки. “Почти винаги гледам да слагам някакво различно плодче, за да ми е по-интересно”, казва Джанаварова.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Le Poulet - приказно пиле с доказано френска история

Le Poulet - приказно пиле с доказано френска история

Le Poulet е френска порода бавно растящо пиле. Защо френска порода? Защото се учим от най-добрите! С най-голям опит в отглеждането на тази порода. И защото обичаме да се наслаждаваме на храната – също като тях. Бавно, преживявайки вкуса на всяка хапка жълто пиле, отгледано с любов. За да бъде с отличителен вкус

Гювечета за табиетлии

Гювечета за табиетлии

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Мъфини с ябълки и орехи

Мъфини с ябълки и орехи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

“Храненето е ритуал”, категоричен е известният тв водещ Драгомир Драганов. Той може да яде прав до хладилника, боцвайки с вилица от тавата, но предпочита да превръща вечерите си в много приятен момент, като слага на масата свещи, хубава покривка, салфетки и т.н. Драганов отпразнува рождения си ден в сряда, събирайки най-близките си приятели

Кекс с шоколадови сърца

Кекс с шоколадови сърца

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Картофи по шведски "Хаселбак"

Картофи по шведски "Хаселбак"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Фъдж с кашу и шоколад

Фъдж с кашу и шоколад

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Киш с гъби и бекон

Киш с гъби и бекон

Ястие с хрупкава коричка и богата плънка Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa

Евгения Ахременко СНИМКА: JACEK PI-ETEK

Актрисата Евгения Ахременко има рецепта, която я пази здрава през зимата

Евгения Ахременко е известна руска актриса. Тя е израснала в семейство на дипломати. Родена е в Ливан, но по-късно семейството ѝ се премества в САЩ, където тя завършва американската Академия за драматични изкуства, като е в класа на Антъни Хопкинс. В Русия се връща в по-зряла възраст и започва да снима в телевизията и киното

Супа от патешки фенер

Супа от патешки фенер

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Орехови пасти със сладкарски крем с кестени

Орехови пасти със сладкарски крем с кестени

Приготвени с нишесте Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Крем супа от зелена леща

Крем супа от зелена леща

Подправена с канела и индийско орехче Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber