Отровната риба балон е един от най-големите деликатеси в света

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7969239 Отровната риба балон е един от най-големите деликатеси в света Отровната риба балон е един от най-големите деликатеси в света www.24chasa.bg
Кадър Нова тв
Кадър Нова тв

Отровна риба е един от най-големите деликатеси в света. Името й е Балон. Тя е ценено ястие в азиатските страни, като само лицензирани готвачи имат честта да я готвят. Причината - при грешно приготвяне отровата може да убие човек. Как се приготвя опасното ястие, за NOVA разказва корейският Мастършеф Сън.

Фуго според японците, Боджио според корейците, Хейтун според китайците. Рибата Балон e изкушаващо ястие за всички азиатци, но само подбрани готвачи могат да го сготвят. Причината- смъртоностната отрова.

Рибата балон е 1000 пъти по-токсична от цианида. Антидот срещу отровата на тази риба не е измислен, като само 100 милиграма от отровата и могат да убият над 30 човека.

Освен за хората, рибата е интересна и за животните, но не като храна, а като наркотик. Делфини често изсмукват рибата, без да я убиват, за да изпаднат в транс.

Безопасна за делфините, но опасна за хората, затова на шеф Сън е отнело години, за да получи лиценз. “Най-важната част от приготвянето и е детоксикацията. Най-отровните части на рибата са яйчниците, черният дроб и червата. Премахват се също и очите. Кожата и месото се приготвят по специален начин”, разказа готвачът Квон Ох Сън.

Заради големия риск при консумация, рибата Балон е забранена храна за японския император. Ако не се отстрани цялата отрова, при консумация, смъртта настъпва до 15 м от изяждането и. „На някои от рибите и месото, и кожата им е отровна. Има случаи, когато неподготвени хора ловят рибата и след това я готвят без необходимата подготовка и правилна детоксикация. И така се случват инцидентите. Случва се и в ресторанти, които не са специализирани”, добави той.

Миловидна на вид, истински звяр на дъската. Рибата Балон никога не се дава лесно. Рибите имат остри зъби и понякога хапят готвачите. Веднъж една риба подскочи и ухапа колега по корема, докато минаваше покрай нея. Той веднага реагира и я удари. Случва се понякога.

Ястията приготвяни от рибата достигат до 200$ за порция, като те са най-различни. Най-известна е супата, която се готви от нейното месо. Друго популярно ястие е сашимито, както и чистата кожа. За чужденците препоръчвам пържена или приготвена със сладко-кисел сос. А в азиатските страни популярна поговорка описва този деликатес така „ Който е опитвал тази риба е глупав, който не е - също”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Le Poulet - приказно пиле с доказано френска история

Le Poulet - приказно пиле с доказано френска история

Le Poulet е френска порода бавно растящо пиле. Защо френска порода? Защото се учим от най-добрите! С най-голям опит в отглеждането на тази порода. И защото обичаме да се наслаждаваме на храната – също като тях. Бавно, преживявайки вкуса на всяка хапка жълто пиле, отгледано с любов. За да бъде с отличителен вкус

Гювечета за табиетлии

Гювечета за табиетлии

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Мъфини с ябълки и орехи

Мъфини с ябълки и орехи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

“Храненето е ритуал”, категоричен е известният тв водещ Драгомир Драганов. Той може да яде прав до хладилника, боцвайки с вилица от тавата, но предпочита да превръща вечерите си в много приятен момент, като слага на масата свещи, хубава покривка, салфетки и т.н. Драганов отпразнува рождения си ден в сряда, събирайки най-близките си приятели

Кекс с шоколадови сърца

Кекс с шоколадови сърца

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Картофи по шведски "Хаселбак"

Картофи по шведски "Хаселбак"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Фъдж с кашу и шоколад

Фъдж с кашу и шоколад

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Киш с гъби и бекон

Киш с гъби и бекон

Ястие с хрупкава коричка и богата плънка Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa

Евгения Ахременко СНИМКА: JACEK PI-ETEK

Актрисата Евгения Ахременко има рецепта, която я пази здрава през зимата

Евгения Ахременко е известна руска актриса. Тя е израснала в семейство на дипломати. Родена е в Ливан, но по-късно семейството ѝ се премества в САЩ, където тя завършва американската Академия за драматични изкуства, като е в класа на Антъни Хопкинс. В Русия се връща в по-зряла възраст и започва да снима в телевизията и киното

Супа от патешки фенер

Супа от патешки фенер

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Орехови пасти със сладкарски крем с кестени

Орехови пасти със сладкарски крем с кестени

Приготвени с нишесте Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Крем супа от зелена леща

Крем супа от зелена леща

Подправена с канела и индийско орехче Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber