Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7949641 Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб www.24chasa.bg

Джипито на актьора му предложило да се изнесе във Франция, защото седмица в Париж се отразила добре на кръвната му захар

Страстта на Красимир Доков определено се крие в актьорския занаят, но това не означава, че няма отношение към храната и кулинарията. Самият той е диабетик от почти 20 години и заради това внимава за менюто си. Едно от най-важните му изисквания е наличието на черен хляб, а, за жалост, в голяма част от заведенията такъв няма. “Преди няколко дни имах същия проблем. Нямаше откъде да си купя и взех кротони за супата. Просто тук не се обръща толкова внимание на тема здравеопазване, а повечето хора в България са на възраст. Оказва се, че на много малко места по заведения и ресторанти не сервират черен хляб”, казва Доков. Често, когато пита за такъв, му отговарят с: “Няма вече, свърши”. “Защо не взимате повече?”, не се отказва актьорът. “Ами защото, като вземем повече, го изхвърляме”, обичайно му отвръщат те. “Като че ли белият не го изхвърлят. С това се оправдават”, смята Доков.

В родния му град Габрово има една закусвалня, в която често ходи. “Поръчвам си една супа и черен хляб. Те казват, че такъв няма. Поръчвам си супата, отивам на 50 метра от заведението и купувам един черен хляб. Връщам се и виждам, че супата още не е сервирана”, спомня актьорът. “Вие ми казвате, че нямате черен, а аз току-що купих от фурната”, директно им казал Доков, учуден, че сред толкова персонал няма човек, който да иде на 50 метра и да вземе един черен хляб. Журналистката Неделя Щонова преди няколко години направи документален филм за диабета на Доков, с който спечели награди в Стокхолм и Рим.

“На Балканите имаме много интересна кухня. Тя е заимствана преди всичко от турската, но

българската шопска салата е едно от най-великите неща

в световен мащаб. С нея и с киселото мляко е известна България”, категоричен е Доков. Самият той много обича традиционния ни гювеч, който задължително включва месо. Не би пропуснал и бамя или грах.

Оценява и достойнствата на турската кухня. “Там готвят с доста подправки”, казва актьорът. “Преди 30 години носех розови домати от градината в нас, от моето селце край Габрово, където баба ми береше вкусни домати, много розови. Носех ги в Турция. Там питаха от къде са тия домати, защото бяха много вкусни. След време стана обратното. Сега носят розови домати от Турция за България”, разказва Доков.

Не подценява и френската кухня. В столицата на Франция прекарал няколко дни, защото имал турне с трупата. “Понеже съм диабетик, в Париж бях за седмица, след което с удивление се оказа, че кръвната ми захар въобще не се вдига или понижава. Явно е от стреса, който преживяваме тука в България, включително и от храната. Като отидох при джипито и му казах какво става, той ме помоли да се изнеса да живея във Франция”, спомня си с усмивка актьорът.

Като дете не проявявал особен интерес към кулинарията, а предпочитал да прекарва време навън. Все пак любима на малкия Красимир била яхнията от картофи, която майка му приготвяла страхотно. Е, вършел и обичайните пакости. “Много обичах да паля огън. Даже преди години запалих казармата, като бях войник в Бояна”, спомня си актьорът. “По онова време – 1986 г., бях един от най-добрите телеграфисти на България”, допълва той. Дори шефът на ВВС го наричал Боянския майстор. Сега със смях си спомня, че загубил това звание след пожара.

“Като във всяка казарма имаше първо, второ, трето за десерт – обикновено грис халва”, спомня си актьорът. В основната им храна често имало и месо. “Ама ние бяхме малко привилегировани заради естеството на службата ни. Бяхме главен команден пункт на ВВС за България”, допълва Доков.

Зимата предпочита месните ястия, като най-много харесва свинското. На Никулден по традиция хапва пълнен шаран. “Обичам да опитвам от всичко”, казва Доков. Не е от хората с всевъзможни претенции спрямо храната. При настинка съветва да се пие хубав ментов чай.

Харесва пикантните храни,

а хрянът е една от любимите му подправки. “Много обичам копър. Лятно и пролетно време си взимам по цели стръкове и си паса, както казват някои”, шегува се актьорът. Хапва и спанак, но приготвен в някаква манджа. Друго любимо ястие му е оризът с маслини. 

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Заек в тиква*

Продукти

1 заек

1 тиква

1-2 глави кромид лук

доматено пюре

дафинов лист

1 ч.ч. червено вино

няколко зърна бахар

1-2 моркова

1 ч.ч. вода

целина

1 връзка магданоз

масло

сол на вкус

Начин на приготвяне

Накисваме заека в студена вода с оцет и го оставяме да престои така 24 часа, за да не е жилаво месото му. Нарязваме го на парчета и го обезкостяваме. Запържваме го в маслото и добавяме предварително нарязаните зеленчуци, подправките, виното, водата. Солим на вкус. Варим на тих огън, докато месото стане полуготово. В това време изчистваме тиквата от семената и я издълбаваме. Вътре слагаме заешкото и зеленчуците. Похлупваме с капачето на тиквата и го замазваме с тесто. Печем я на умерена фурна, докато омекне.

*За пръв път го опитал, приготвен от Любен Чаталов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

“Храненето е ритуал”, категоричен е известният тв водещ Драгомир Драганов. Той може да яде прав до хладилника, боцвайки с вилица от тавата, но предпочита да превръща вечерите си в много приятен момент, като слага на масата свещи, хубава покривка, салфетки и т.н. Драганов отпразнува рождения си ден в сряда, събирайки най-близките си приятели

Кекс с шоколадови сърца

Кекс с шоколадови сърца

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Банички мъфини

Банички мъфини

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Картофи по шведски "Хаселбак"

Картофи по шведски "Хаселбак"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Фъдж с кашу и шоколад

Фъдж с кашу и шоколад

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Евгения Ахременко СНИМКА: JACEK PI-ETEK

Актрисата Евгения Ахременко има рецепта, която я пази здрава през зимата

Евгения Ахременко е известна руска актриса. Тя е израснала в семейство на дипломати. Родена е в Ливан, но по-късно семейството ѝ се премества в САЩ, където тя завършва американската Академия за драматични изкуства, като е в класа на Антъни Хопкинс. В Русия се връща в по-зряла възраст и започва да снима в телевизията и киното

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Супа от патешки фенер

Супа от патешки фенер

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Орехови пасти със сладкарски крем с кестени

Орехови пасти със сладкарски крем с кестени

Приготвени с нишесте Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Крем супа от зелена леща

Крем супа от зелена леща

Подправена с канела и индийско орехче Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Селска яхния със суджук и зелев сок

Селска яхния със суджук и зелев сок

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Вита баница с извара и праз

Вита баница с извара и праз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Актьорът Велизар Бинев измислил магданозено песто с малко бяло сирене и масло

Актьорът Велизар Бинев измислил магданозено песто с малко бяло сирене и масло

В ДНК-то на актьора Велизар Бинев е заложено да бъде страхотен кулинар. В семейството му почти всички готвят - баба му, майка му и баща му. Може би заради това предпочита домашните събирания, а не излизанията навън по ресторанти. “Много обичам да готвя за мои приятели. Даже си имам един лаф, че начинът, по който им се обяснявам в любов, е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber