Постна селска гозба,
подходяща за коледния пост
КОЙ ГОТВИ
"Начинът на приготвяне на тази постна селска гозба е характерен за Северозападна България, а комбинацията от боб и зеле е неописуемо вкусна", пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ:
500 г стар фасул
2-3 средно големи глави кромид лук
1 морков
1 чушка
2 дафинови листа
5-6 зърна бахар
1 к.л. млян черен пипер
100 мл олио
1 с.л. червен пипер
2 щипки чубрица
щипка сух джоджен
девесил
сол на вкус
1/2 средно голяма зелка
1 с. л. брашно за сгъстяване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Кипваме боба, след което изхвърляме първата му вода. Наливаме нова и продължаваме да го варим заедно с нарязаните на ситно лук и чушка и настъргания морков до пълно омекване, но не и разваряване. Не осоляваме, за да уври по-бързо.
Прибавяме солта 10 минути преди да го отстраним от котлона. Тогава овкусяваме с чубрицата и джоджена. Оставяме го настрани.
Нарязваме зелето като за готвене и го запържваме в олиото. Малко преди да го отместим от огъня, овкусяваме с двата вида пипер, бахара и дафиновите листа. Изсипваме изпърженото вече зеле в сварения боб.
Разбъркваме ястието и го оставяме да покъкри десетина минути. По желание го сгъстяваме с брашното, разтворено в малко от получилия се сос. Овкусяваме го с нарязания девесил и го поднасяме с чесън и люта чушка.