Десерт, с който да подсладите коледния пост
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Откъм консистенция и жилавост не е точно като купения локум, не се тегли така, но на вкус е почти същият. На каквото искате да ви ухае, такова нишесте ще сложите”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
200 г захар
350 мл вода
1 пакетче пшенично нишесте от 60 г
1 ч. л. лимонов сок
2 ванилии
пудра захар за овалване
1 ч. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изсипваме захарта в тенджера и я покриваме с половината количество вода, но не я затопляме, а бъркаме търпеливо, докато сиропът стане бистър. Размиваме нишестето в останалата вода и го изсипваме в захарния сироп.
Поставяме тенджерата на котлона и започваме да бъркаме. След време сместа ще заври. Тогава прибавяме лимоновия сок. Бъркането трябва да е постоянно и енергично, за да не се получат нишестени топки. Варим и бъркаме локумената смес, докато лъжичка от сместа, пусната в чаша с вода, остане на топчица и не се разпадне. Локумът трябва да е добре сварен, за да не остане като обикновено варено нишесте.
Вземаме тавичка или голяма по-дълбока чиния. Намазваме я леко с олиото и в нея изсипваме локума. Оставяме го да изстине и да се стегне добре.
Нарязваме го с остър нож на малки локумчета. Моят не се лепеше, но има вероятност да се случи и тогава трябва да топите ножа в гореща вода. Накрая поръсваме с пудра захар няколко пъти. От многото наслояване на захарта локумчетата трябва да хванат коричка като купените.