Вкусна закуска за цялото семейство
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Поради факта, че лененото семе е изключително полезно за организма и често използвано у дома, реших да направя едни по-различни милинки”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
4 и 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
1/2 кубче мая
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
5 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
150 г сирене
мляно ленено семе
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме в топлата вода маята заедно със захарта и 1 ч.л. брашно. Оставяме я да втаса. Пресяваме брашното в подходяща тавичка. Правим кладенче в брашното, в което чукваме яйцата, а към тях прибавяме последователно киселото мляко, олиото, солта и шупналата мая. Разбъркваме всички продукти до получаването на еднородна смес.
Добавяме постепенно брашното и замесваме меко еластично тесто. Оставяме го да почине за 20-ина минути. Отново го премесваме. Покриваме кръгла или правоъгълна тавичка с хартия за печене.
Разделяме тестото на малки топки, колкото мандарини. Всяко топче сплескваме с длани, слагаме по малко от сиренето и загръщаме добре, за да не излезе. С намазнени ръце оформяме всяко топче и овалваме хубаво в мляно ленено семе.
Нареждаме милинките в тавата на малки разстояния помежду им. Оставяме ги да втасат. Печем ги в предварително загрята фурна до готовност. Мекички, вкусни, просто неустоими!