Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Препоръчвам да сложите на трапезата си лаврак, за да усетитепревъзходните му вкусови качества”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
За 1 порция:
1 лаврак, 1 скилидка чесън, 1 резен лимон, 1 щипка нарязан копър, 1 щипка млян черен пипер, 1 щипка сол, 1 с.л. олио, 1 к.ч. вода
За карамелизи-
рания лук:
1 глава кромид, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. оцет, 1 с.л. мед, 1 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме рибата от вътрешностите и отстраняваме люспите ѝ. Вътре и отгоре я посоляваме и поръсваме с черен пипер. В коремчето ѝ нареждаме нарязаната на филийки глава чесън, поръсваме с копър и пъхаме резенчето лимон, разполовено на две.
Намазваме рибата с мазнината, поставяме я в правоъгълна тава, около нея наливаме водата и я печем в загрята на 200 градуса фурна. По време на печенето отваряме фурната и поливаме рибата със соса, който се получава от готвенето. Заради предпазване да не загори, доливаме още водичка. Лавракът е готов, когато кожата му се е запекла добре.
Сервираме рибата с гарнитура от купчинка карамелизиран лук, който приготвяме съвсем бързо, като нарязваме обеления лук на филийки и изпържваме за около 2 минути в мазнината. Добавяме соевия сос, оцета и меда.
Бъркаме в продължение на още 2-3 минути, докато лукът се карамелизира и придобие приятен загар. Сервираме лаврака с гарнитурата, парче лимон и зелена подправка по избор.