Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за малки палачинки с пресен ананас и 50% лимецово брашно”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1 ананас
олио за пържене
За тестото:
60 г пълнозърнесто брашно от лимец,
60 г типово брашно,
щипка сол,
50 г захар,
2 яйца,
120 мл прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме ананаса от кората и от твърдата и влакнеста сърцевина. Нарязваме го на малки парчета.
Приготвяме тестото от брашното, солта, захарта, жълтъците и прясното мляко. То трябва да бъде малко по-гъсто от палачинково. Оставяме го да почива 20 минути.
Разбиваме белтъците на гъста пяна, прибавяме ги и внимателно разбъркваме. В тиган със сгорещено олио с черпак сипваме малко от тестото. Отгоре слагаме парчета ананас и ги заливаме с още малко тесто.
Изчакваме палачинката да се запече от едната страна и я обръщаме от другата. Преди следващата палачинка отново намазняваме тигана. Поднасяме ги със сметанов сладолед или овче кисело мляко и листенца мента.