Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за бял хек с орехова плънка и картофки на фурна, подходяща за лека вечеря с чаша вино”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
7-10 броя бял хек, 500 г картофи, 2-3 моркова, 2 глави лук, 2 лимона, 1 шепа орехови ядки, зелени маслини, 1 китка магданоз, пшенично и царевично брашно за овалване, олио, смлян черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме главите на рибите, правим по един страничен разрез и премахваме средната кост. Осоляваме ги отвън и отвътре със сол и черен пипер, овалваме ги в смес от равни части пшенично и царевично брашно. Подреждаме рибите в намазана с олио тава.
Обелваме картофите, нарязваме ги на кръгчета и ги нареждаме в тавата между рибите заедно с кръгчета морков. Във всяка риба слагаме по малко плънка от счукани орехи, кръгчета морков и магданоз. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Изваждаме рибата от фурната малко преди да е готова и нареждаме отгоре ѝ нарязания лук и лимоновите резени. Допичаме във фурната и украсяваме със зелени маслини и магданоз.