Ивайло Захариев опитал специалитет, който готвят само в с. Абланица - кисело зеле с грис халва

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7705653 Ивайло Захариев опитал специалитет, който готвят само в с. Абланица - кисело зеле с грис халва Ивайло Захариев опитал специалитет, който готвят само в с. Абланица - кисело зеле с грис халва www.24chasa.bg
Ивайло Захариев
Ивайло Захариев СНИМКА: Архив

Актьорът следва хранителен режим

и спортува, за да поддържа физическата си форма

Стихията на талантливия актьор Ивайло Захариев може и да е сцената, а не кулинарията, но това не означава, че няма отношение към вкусната и добре сготвена храна. Като малък винаги помагал на майка си с подготвянето на продуктите за готвене, като в повечето случаи ги обелвал или нарязвал.

Най-любими му били палачинките. Като дете се състезавал с брат си кой ще изяде най-много. Не оставя на заден план и мусаката. “Това определено е нещо, което много обичам и съм забелязал, че не само аз”, казва с усмивка Захариев.

В село Абланица, което се намира близо до границата ни с Турция, актьорът опитал традиционен специалитет сред местните. Преди няколко години бе поканен специално за едно представление там. “Те ми предложиха кисело зеле с грис халва. Това беше най-странната комбинация, която някога съм опитвал, но в същото време беше адски вкусна, защото грис халвата беше със стафиди. Говорих си с местните хора. Това се приготвя само в техния район, няма къде другаде да се опита”, казва Захариев.

Той поддържа добра физическа форма и това си личи от сериала по Нова тв “Пътят на честта”, в който влиза в ролята на бизнесмена Калоян Станков. “Много съм стриктен в режима си на хранене, защото има фактори, които невинаги мога да контролирам, но поне мога да следя това какво ям”, казва Захариев.

Задължително започва деня със силна закуска, защото тя го зарежда с енергия, независимо какви ангажименти може да изникнат през следващите часове. “Така мога да съм сигурен, че ще си свърша работата”, казва актьорът. От години неговата закуска е почти една и съща. Тя представлява овесени ядки, които е попарил. Върху тях слага сирене, сусамов тахан или фъстъчено масло. За да я подслади, прибавя мед.

През последните 2-3 години използва още един продукт - грахов протеин. “Подслаждането е много важно за тази комбинация, иначе вкусът е горчив”, предупреждава актьорът. Разбира се, внимава с количеството мед, за да не прекалява със захарта.

Снимките на сериала не пречат на хранителния му режим, защото има определено време за обедна почивка, в която от продукцията осигуряват обяд на актьорите. “Винаги гледам да избера салата с месо или нещо, което няма да е високовъглехидратно, понеже така активният ми начин на живот няма да ми позволи да трупам килограми. А и моят образ е човек, който дълги години е спортувал на младини”, казва актьорът. Вечерята му обикновено представлява печено месо или яйца.

Захариев намира време и за тренировки. “Правя ги вкъщи и така мога всеки свободен половин или един час от денонощието, когато не съм на снимки, да си отделя време за спорт”, казва актьорът.

От ястията, характерни за българската кухня, обича не само мусаката, но и лещата. А Захариев определено има богата база за сравнение с различни начини, по които се приготвя тя в чужбина. Опитвал е турската, индийската и френската ѝ версия. Нито една от тях не успяла да измести фаворита - традиционната българска леща.

Това не означава, че Захариев не умее да оценява чуждестранните храни. При последното си пътуване до Гърция опитал пикантен калмар с млечен сос. Южната ни съседка свързва по-скоро със специфичния начин на приготвяне на морски специалитети.

 Друга балканска кухня, която успява да впечатли актьора, е сръбската. “Много често с приятели отскачаме до някой близък сръбски град - дали ще бъде Димитровград, или Ниш, няма значение, и си хапваме от вкусната им скара”, казва Захариев.

Той има възможността да опита автентична пакистанска кухня, макар и в Лондон. В столицата на Великобритания има много пакистанци, които са пренесли традициите си в готвенето и успяват да ги съхранят. Нямало как да не му направят впечатление различните подправки, които използвали.

Захариев опитал пилешко месо със сос с къри, канела и джинджфил. “Странното е, че на цялата компания ни се стори много люто, а всъщност по тяхната степен беше с най-ниската пикантност”, смее се актьорът. “Казах си: “Добре, че не избрах най-лютото”, допълва той. А обикновено го привлича пикантната храна, но това е така само от няколко години.

Неговата рецепта:

Мусака

Продукти

500 г кайма

800 г картофи

2 глави кромид лук

2-3 домата

400 г кисело мляко

2 яйца

5 с.л. брашно

1 к.л. олио

сол и подправки по избор - черен пипер, чубрица и т,н,

Начин на приготвяне

Загряваме мазнината в тиган или тенджера. Задушаваме в нея изчистения и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяме част от нарязаните на дребно домати, каймата, чубрицата и черния пипер (ако искате, прибавете още подправки). Солим на вкус. Изчакваме течността от доматите да изври. Прибавяме обелените и нарязани на много дребно картофи. Намазняваме тавичка за печене. Изливаме в нея останалите нарязани домати и изсипваме сместа с каймата и картофите. Наливаме около 200 мл гореща вода и поставяме ястието във фурна, загрята на 200-220 градуса. Печем, докато картофите станат златисти. Приготвяме заливката за мусаката, като разбъркваме киселото мляко, яйцата и брашното до получаване на гладка смес. Заливаме с нея мусаката и печем още 5-10 мин.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Маринован октопод на грил

Маринован октопод на грил

Приготвен със зехтин, лимон, чесън и риган Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб

Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб

Джипито на актьора му предложило да се изнесе във Франция, защото седмица в Париж се отразила добре на кръвната му захар Страстта на Красимир Доков определено се крие в актьорския занаят, но това не означава, че няма отношение към храната и кулинарията. Самият той е диабетик от почти 20 години и заради това внимава за менюто си

Пълнен шаран плакия

Пълнен шаран плакия

Приготвен с кралски печурки и орехи Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Филе пангасиус с картофки на фурна

Филе пангасиус с картофки на фурна

Приготвено с моркови, тиквички и гъби Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Печен хек по ирански

Печен хек по ирански

Рибна рецепта с екзотичен привкус Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Шишков и Манчев събраха уникални български рецепти в книга

Шишков и Манчев събраха уникални български рецепти в книга

След като кулинарните граници в България се отвориха широко, хората потънаха в море от неизброими продукти, подправки и рецепти от всички чудни краища на света. Очите ни се отвориха за вкусове отвсякъде – влюбихме се в изискания елеганс на френската кухня и нещо повече – пренесохме го на трапезата си

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Северняшки боб със зеле

Северняшки боб със зеле

Постна селска гозба, подходяща за коледния пост КОЙ ГОТВИ "Начинът на приготвяне на тази постна селска гозба е характерен за Северозападна България, а комбинацията от боб и зеле е неописуемо вкусна", пише ни Димитър Димитров. ПРОДУКТИ: 500 г стар фасул 2-3 средно големи глави кромид лук 1 морков 1 чушка 2 дафинови листа 5-6 зърна бахар 1 к.л

Младата актриса Джулия Бочева не сяда на масата без сирене, но не вкусва месо

Младата актриса Джулия Бочева не сяда на масата без сирене, но не вкусва месо

Първият ѝ опит в кухнята завършил със загоряла мусака, панировките също не са силата За сметка на това пък е царица на салатите и бургерите Младата актриса Джулия Бочева много обича да готви, а тъй като от това лято е младоженка, все по-често влиза в кухнята, за да изненадва съпруга си Галин с вкуснотии

Готви в бъдещето с този кухненски робот

Готви в бъдещето с този кухненски робот

Бъдещето променя всяка една част от ежедневието ни и това няма как да изключи времето ни в кухнята. Технологиите помагат на всяка домакиня в кухнята да готви по-бързо, разнообразно и вкусно, за да изпитва още по-голямо удоволствие от целия процес. Новият помощник в кухнята е кухненският робот и той носи куп предимства със себе си

Леки овесени бисквити

Леки овесени бисквити

Приготвени със сушени плодове и мед Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa

Домашен локум

Домашен локум

Десерт, с който да подсладите коледния пост Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Пълнозърнест тиквен пай

Пълнозърнест тиквен пай

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber