Кристина Белчева винаги слага на семейната трапеза запалена свещ

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7692661 Кристина Белчева винаги слага на семейната трапеза запалена свещ Кристина Белчева винаги слага на семейната трапеза запалена свещ www.24chasa.bg
Кристина Белчева СНИМКА: Facebook

Кулинарят в дома на музикалното семейство Белчеви е Кристина. “Това което у дома се слага на масата, зависи от няколко неща – настроението, дали се приготвя за семейството, или за гости. Винаги се съобразявам с това какво обичат те. Винаги искам да има някаква изненада. И едно от най-важните неща за мен е да е красиво поднесено”, казва тя. На масата на музикалното семейство винаги присъства един акцент. Това е запалената свещ. Никоя вечеря у Белчеви не преминава, без да има свещ, а пламъкът да осветява ястията. “Нашият син също се научи от малък на това. Неговата приятелка също първото нещо, което слага на масата, е запалена свещ”, добавя певицата и актриса. Според нея свещта създава много приятна атмосфера, топлина и уют.

На трапезата на семейство Белчеви рядко има хляб. Единственият, който ядат, е от лимец или от брашно без пшеница. На празниците Кристина Белчева сама приготвя погача и не купува от магазина. Няма продукти, които се избягват, но напоследък певицата се старае да приготвя здравословна храна заради операцията, която претърпя съпругът ѝ Михаил Белчев това лято. “Наложи се режим на хранене. Избягвам пържено. Колбасите вече също не присъстват на масата”, казва тя.

Най-честите ястия които приготвя, са част от традиционната българска кухня. Сред любимите гозби на съпруга ѝ са шкембе чорба, която сега трябва да избягва. Белчев много обича зелеви сарми и гювеч. Сред нейните любими ястия обаче са пилешката супа, дробчета по индонезийски и пълнените чушки. Понякога дори приготвя различни ястия за всеки член на семейството само за да е вкусно на трапезата на всички. “Много обичам да готвя и да импровизирам в кухнята, дори понякога съжалявам, че нямам достатъчно време да си измислям нови рецепти. Това ми е вид хоби. Въпреки че, като се запознахме с Мишо, нищо не можех да готвя”, казва Белчева.

Спомня си, че когато още е обикаляла с театъра из България, за да изнасят представления, Михаил Белчев я посрещал с инстантна супа, която била неговият най-голям специалитет. По-късно тя се учи да готви, а основният ѝ стимул е именно съпругът ѝ. Защото той хвали всяка нейна гозба, дори да не е толкова вкусна. “Казваше, че по-вкусно нещо не е ял. Това беше изключителен стимул за мен”, разказва с усмивка певицата. Освен поощренията от Михаил Белчев за изграждането на Кристина като добра кулинарка заслуга имат и гените ѝ. Нейната баба е била майстор в кухнята. Тя била царица на зеленчуковите супи. “Много добре правеше лучник или чушник. Това е питка с плънка от ориз, чушки, джоджен, чубрица и лук. Това е изключително вкусно. Също и пълнените ѝ чушки бяха най-вкусните”, разказва Кристина Белчева.

На семейството предстои голям концерт в зала 1 на НДК на 8 ноември, затова избягват газирани и студени напитки. За Кристина Белчева това е навик още от детството й. В случай на пресипване много ѝ помага прясно мляко със сода бикарбонат. “Навремето пиехме сурови яйца, но сега кой смее?! Толкова сме наплашени, че никой не би посмял”, смята певицата. Първите ѝ опити в кухнята са като студентка и са свързани именно с приготвянето на яйца. Пробвала се да ги направи по панагюрски, но си спомня, че яйцето във водата винаги се разпадало. Като малка помага на баба си в приготвянето на печените чушки. Като пръв помощник винаги заставала до котлона с книга в ръка. “Докато чета и пека”, разказва тя.

Кристина Белчева никога не е била злоядо дете, но има спомен, че е имало и моменти, в които баба ѝ я гони с храна, за да я нахрани. За щастие, нейният син Константин не е сред злоядите. Единственото, което не харесва той, е гювеч. За читателите на “24 часа” тя предлага един лесен, здравословен и много вкусен ябълков десерт. “Той винаги се харесва на всички. Даже понякога, като идват гости у нас и си го поръчват да го приготвя”, казва Белчева.

Ябълков десерт с бисквити

Продукти

5 ябълки

1 пакет обикновени бисквити

масло

канела

спрей сметана

Начин на приготвяне

Белим ябълките и ги сваряваме, така че да омекнат. Щом са готови, ги сваляме от котлона и ги намачкваме в малка тава. В тиган разтопяваме маслото. Натрошаваме бисквитите в купа и щом маслото е готово, ги заливаме с него, така че да се напоят добре. Към тях прибавяме канелата и ги разбъркваме.

Разстиламе получената каша от намачканите ябълки в тавата и върху нея изсипваме натрошените бисквити с канела. Слагаме получилия се десерт в хладилника да стегне. Преди поднасяне добавяме и третия слой – сметаната. Със спрея напръскваме обилно от нея. По желание може да се аранжира с мента или други сезонни плодове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Лимецови палачинки с ананас

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Солени кошнички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Нели Рангелова свалила 18 кг за година и половина, в менюто й преобладават салатите и печеното месо

Детството на талантливата певица Нели Рангелова определено има сладък вкус, и то не само заради хубавите спомени, но и заради прекрасната храна, която приготвяла майка ѝ. “Много сладкиши ни правеше, много торти, но, разбира се, и готвено - супички”, спомня си тя. Винаги преди малката Нели да тръгне на училище

Шахматна торта

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пиле "Стафидо"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Кремсупа от шарен боб

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Бял хек с орехи и картофи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ивайло Захариев опитал специалитет, който готвят само в с. Абланица - кисело зеле с грис халва

Актьорът следва хранителен режим и спортува, за да поддържа физическата си форма Стихията на талантливия актьор Ивайло Захариев може и да е сцената, а не кулинарията, но това не означава, че няма отношение към вкусната и добре сготвена храна. Като малък винаги помагал на майка си с подготвянето на продуктите за готвене,

Торта с козунак и бишкоти

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пълнена тиква "Златна есен"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пиле саламура по северняшки

Ястие, с което да се стоплите в есенното време Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Галактобуреко

Гръцка рецепта за сиропиран сладкиш Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber