Кристина Белчева винаги слага на семейната трапеза запалена свещ

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7692661 Кристина Белчева винаги слага на семейната трапеза запалена свещ Кристина Белчева винаги слага на семейната трапеза запалена свещ www.24chasa.bg
Кристина Белчева
Кристина Белчева СНИМКА: Facebook

Кулинарят в дома на музикалното семейство Белчеви е Кристина. “Това което у дома се слага на масата, зависи от няколко неща – настроението, дали се приготвя за семейството, или за гости. Винаги се съобразявам с това какво обичат те. Винаги искам да има някаква изненада. И едно от най-важните неща за мен е да е красиво поднесено”, казва тя. На масата на музикалното семейство винаги присъства един акцент. Това е запалената свещ. Никоя вечеря у Белчеви не преминава, без да има свещ, а пламъкът да осветява ястията. “Нашият син също се научи от малък на това. Неговата приятелка също първото нещо, което слага на масата, е запалена свещ”, добавя певицата и актриса. Според нея свещта създава много приятна атмосфера, топлина и уют.

На трапезата на семейство Белчеви рядко има хляб. Единственият, който ядат, е от лимец или от брашно без пшеница. На празниците Кристина Белчева сама приготвя погача и не купува от магазина. Няма продукти, които се избягват, но напоследък певицата се старае да приготвя здравословна храна заради операцията, която претърпя съпругът ѝ Михаил Белчев това лято. “Наложи се режим на хранене. Избягвам пържено. Колбасите вече също не присъстват на масата”, казва тя.

Най-честите ястия които приготвя, са част от традиционната българска кухня. Сред любимите гозби на съпруга ѝ са шкембе чорба, която сега трябва да избягва. Белчев много обича зелеви сарми и гювеч. Сред нейните любими ястия обаче са пилешката супа, дробчета по индонезийски и пълнените чушки. Понякога дори приготвя различни ястия за всеки член на семейството само за да е вкусно на трапезата на всички. “Много обичам да готвя и да импровизирам в кухнята, дори понякога съжалявам, че нямам достатъчно време да си измислям нови рецепти. Това ми е вид хоби. Въпреки че, като се запознахме с Мишо, нищо не можех да готвя”, казва Белчева.

Спомня си, че когато още е обикаляла с театъра из България, за да изнасят представления, Михаил Белчев я посрещал с инстантна супа, която била неговият най-голям специалитет. По-късно тя се учи да готви, а основният ѝ стимул е именно съпругът ѝ. Защото той хвали всяка нейна гозба, дори да не е толкова вкусна. “Казваше, че по-вкусно нещо не е ял. Това беше изключителен стимул за мен”, разказва с усмивка певицата. Освен поощренията от Михаил Белчев за изграждането на Кристина като добра кулинарка заслуга имат и гените ѝ. Нейната баба е била майстор в кухнята. Тя била царица на зеленчуковите супи. “Много добре правеше лучник или чушник. Това е питка с плънка от ориз, чушки, джоджен, чубрица и лук. Това е изключително вкусно. Също и пълнените ѝ чушки бяха най-вкусните”, разказва Кристина Белчева.

На семейството предстои голям концерт в зала 1 на НДК на 8 ноември, затова избягват газирани и студени напитки. За Кристина Белчева това е навик още от детството й. В случай на пресипване много ѝ помага прясно мляко със сода бикарбонат. “Навремето пиехме сурови яйца, но сега кой смее?! Толкова сме наплашени, че никой не би посмял”, смята певицата. Първите ѝ опити в кухнята са като студентка и са свързани именно с приготвянето на яйца. Пробвала се да ги направи по панагюрски, но си спомня, че яйцето във водата винаги се разпадало. Като малка помага на баба си в приготвянето на печените чушки. Като пръв помощник винаги заставала до котлона с книга в ръка. “Докато чета и пека”, разказва тя.

Кристина Белчева никога не е била злоядо дете, но има спомен, че е имало и моменти, в които баба ѝ я гони с храна, за да я нахрани. За щастие, нейният син Константин не е сред злоядите. Единственото, което не харесва той, е гювеч. За читателите на “24 часа” тя предлага един лесен, здравословен и много вкусен ябълков десерт. “Той винаги се харесва на всички. Даже понякога, като идват гости у нас и си го поръчват да го приготвя”, казва Белчева.

Ябълков десерт с бисквити

Продукти

5 ябълки

1 пакет обикновени бисквити

масло

канела

спрей сметана

Начин на приготвяне

Белим ябълките и ги сваряваме, така че да омекнат. Щом са готови, ги сваляме от котлона и ги намачкваме в малка тава. В тиган разтопяваме маслото. Натрошаваме бисквитите в купа и щом маслото е готово, ги заливаме с него, така че да се напоят добре. Към тях прибавяме канелата и ги разбъркваме.

Разстиламе получената каша от намачканите ябълки в тавата и върху нея изсипваме натрошените бисквити с канела. Слагаме получилия се десерт в хладилника да стегне. Преди поднасяне добавяме и третия слой – сметаната. Със спрея напръскваме обилно от нея. По желание може да се аранжира с мента или други сезонни плодове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Сърца с пълнеж от канела

Сърца с пълнеж от канела

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Бабина масленица

Бабина масленица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пиле с бамбук по китайски

Пиле с бамбук по китайски

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Бърз десерт с лешници и бадеми

Бърз десерт с лешници и бадеми

Приготвен с киви, ягоди и банани Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Шеф Виктор Ангелов никога не готви, докато си чати или гледа сериал

Шеф Виктор Ангелов никога не готви, докато си чати или гледа сериал

Новият сезон на Hell's Kitchen започва на 25 февруари по Нова тв Бабата на шеф Виктор Ангелов пробужда интереса му към кулинарията още от дете. При нея, в едно монтанско село, той прекарвал летата си. “Тя много обичаше да готви за мен, и то само с продукти от градината и стопанството. Имахме кокошки, овце, кози, прасета и всякакъв зарзават

Сърца от картофи, спанак и ориз

Сърца от картофи, спанак и ориз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Бисквитена торта с крем от тахан халва

Бисквитена торта с крем от тахан халва

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Зарезански просеник с лук и сланина

Зарезански просеник с лук и сланина

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Баница сърце с конопено семе

Баница сърце с конопено семе

Традиционно българско ястие, с което да посрещнете Свети Валентин Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Усетът към готвене се предава по мъжка линия в рода на Борислав Лазаров

Усетът към готвене се предава по мъжка линия в рода на Борислав Лазаров

Прадядо му имал ресторант, а синоптикът се научил да готви, наблюдавайки баща си Снегът не може да уплаши винаги усмихнатия синоптик на Би Ти Ви Борислав Лазаров. С добро настроение той се справя не само с поледиците, но и със сложни кулинарни начинания. “Повечето хора приемат готвенето за досадно занимание, а то изобщо не е такова

Пикантни арабски шишчета

Пикантни арабски шишчета

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пъстърва с кашу и джинджифил

Пъстърва с кашу и джинджифил

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber