4 рецепти за маринована риба от Бялото Мите

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7679694 4 рецепти за маринована риба от Бялото Мите 4 рецепти за маринована риба от Бялото Мите www.24chasa.bg
4 рецепти за маринована риба от Бялото Мите

Капитанът от риалитито “Игри на волята” препоръчва да се приготвят винаги с прясна риба

Капитанът от новото риалити на Нова тв “Игри на волята” Димитър Иванов, по-известен като Бялото Мите, е рибар от 12-годишен и знае най-добрите начини за приготвяне на риба. Той учи участниците в предаването как да ловят риба и да шият рибарски мрежи.

За “24 часа” той и съпругата му Валентина дадоха няколко рецепти за мариноване на морския улов.

В началото на есента се вади паламуд, затова Бялото Мите предлага 3 рецепти за тази вкусна риба, която рибарите определят като “легендата в риболова”.

“Лакерда” е местна рецепта от Ахтопол, родното място на капитана. Той предлага и една пролетна рецепта за мариноване на цаца - “Перла”. Тя също е местна. Важно е да се отбележи, че и четирите рецепти от домашния семеен тефтер се приготвят най-добре с прясна риба.

Капитанът не борави с пропорции и грамажи, затова рецептите се приготвят спрямо количеството риба, с което разполагаме.

“Перла” и “Лакерда” са за бърза консумация, като могат да издържат до 20 дни в хладилника. Вариант за по-дълго съхранение е да се сложат в пакети за по-дълго във фризер, но този вариант не е за препоръчване.

Другите две рецепти - “Класика” и “Ропотамо” се стерилизират в буркани.

“Ропотамо” е добър начин да се приготви мезе, като рецептата е правена навремето в завода “Славянка” в Бургас.

“Перла”

Продукти

цаца

морска сол

оцет

олио

Начин на приготвяне

Цацата се изчиства, като главата се реже и тялото леко се натиска, за да се изчисти карантията. Измива се добре на течаща вода. Осолява се за 2 часа в морска сол. Прясната риба няма нужда от вода, защото тя сама си пуска. Ако водата е много кървава, трябва да се смени след един час. След осоляването рибата се изцежда леко и се слага в разтвор от равни количества вода и оцет. Държи се в него отново за 2 часа. След това се изцежда идеално в гевгир.

Реди се в буркан и се залива с изстинало препържено олио. “Съветвам да е олио, защото има зехтини, които не влияят добре на рибата. В един момент дадеш много пари, а като го сложиш и после се чудиш как да ядеш рибата”, казва капитанът. 

“Лакерда”

Продукти

едри риби паламуд

олио

черен пипер

дафинов лист

Начин на приготвяне

Паламудът се нарязва на шайби с дебелина между 1-2 см. Изчиства се карантията и се накисва в саламура за 4 часа. Изцежда се и всяко парче се попива в кухненска хартия, за да се извлече останалата кръв.

Рибните шайби се редят в голям буркан. Запържва се олио и щом изстине, с него се залива рибата. В буркана се добавят няколко зърна черен пипер и дафинов лист. 

 “Ропотамо”

Продукти

паламуд

грах

кисели краставички

моркови

домати

дафинов лист

черен пипер за зърна

сол

олио

Начин на приготвяне

Рибата се нарязва на филета, като се обезкостява и почиства от карантията. Реди се в буркана с кожата надолу. Между филетата се нареждат грах, кисели краставички, моркови и домати на шайби. Във всеки буркан добавяме половин дафинов лист, 4-5 зърна черен пипер, една ч.л. сол и 30 мл олио.

Бурканите се варят два часа и половина, за да бъдат стерилизирани. 

 “Класика”

Продукти

паламуд

лозови пръчки

домати

дафинов лист

черен пипер на зърна

Начин на приготвяне

Режем рибата на шайби и я почистваме от карантията. Измиваме я на течаща вода. След това я накисваме в солена вода за 2 часа. Саламурата се прави с толкова сол, че когато се потопи яйце, то да се подава съвсем леко над водата.

По дъното на тенджерата редим лозови пръчки, а върху тях рибата. Идеята е парчетата да не се допират до дъното на съда. На всеки ред риба се слага по два реда домати на шайби. Слагаме един дафинов лист и черния пипер.

На 10 риби добавяме по 2 ч.ч. олио.

Слагаме тенджерата да ври 3 часа на тих огън. Щом изстине, се реди в буркани.

С лъжица се събира горната част от получилия се в тенджерата сос и се слага в бурканите. След това стерилизираме бурканите за 15-20 мин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Хрупкави пилешки крилца

Хрупкави пилешки крилца

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Качамак с хрупкава коричка

Качамак с хрупкава коричка

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Домашна дърпана баница

Домашна дърпана баница

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пълнозърнести лангиди с цвят от бъз

Пълнозърнести лангиди с цвят от бъз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Икономични соленки

Икономични соленки

Много по-вкусни от тези в магазина, а продуктите за тях ги има във всяко домакинство Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите

Градинарска супа с овесени ядки

Градинарска супа с овесени ядки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пастицио

Пастицио

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Ягодово руло с млечен крем

Ягодово руло с млечен крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Кесме татлъсъ

Кесме татлъсъ

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Тиквички с хайвер и майонеза на фурна

Тиквички с хайвер и майонеза на фурна

Лесно, интересно и изискано предястие Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Печен шоколадов чийзкейк

Печен шоколадов чийзкейк

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Вегетарианска мусака с тиквички

Вегетарианска мусака с тиквички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber