Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“За първи път приготвям този вид риба и ми хареса, защото е плътна и чиста откъм кости. Опитайте начина ми на приготвяне и вие”, пише ни Димитър Димитров
ПРОДУКТИ
1 кг риба мерлуза, 500 г картофи, 1/2 лимон, 2 моркова, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. бяло вино, 6 с.л. олио, сол на вкус, щипка млян черен пипер, 1 клонка свеж девесил
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме и измиваме рибата, намазваме я с част от олиото, поръсваме я с черния пипер и я подреждам в тава. Правим напречни разрези, в които поставяме малки парченца лимон.
Слагаме в купа нарязаните на едро картофи и моркови, осоляваме ги, поръсваме ги с останалото олио, разбъркваме ги добре и ги редим между рибата. На няколко места поставяме листенце девесил и скилидка чесън. Наливаме и бялото вино.
Печем рибата, покрита с пекарско фолио, в продължение на 30 минути, след което я отвиваме и продължаваме печенето.
Поливаме я наколко пъти със соса, който отделя. Приготвянето продължава, докато течността се изпари, а рибата добие приятна златиста коричка.