Тънкостите на грила с дървени въглища

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7630678 Тънкостите на грила с дървени въглища Тънкостите на грила с дървени въглища www.24chasa.bg
Тънкостите на грила с дървени въглища

В поредица от статии нашата съвместна рубрика с Lidl ви запозна с тънкостите на грила, с това кои са най-подходящите продукти за грил, как се приготвят перфектните ребърца и пържоли. Направихме дори и шумно грил парти с приятели. За да е пълна вкусната ни лятна програма обаче, трябва да научим и потребностите на грила на дървени въглища. Защото много хора не без основание смятат, че най-неустоими са месото и зеленчуците, приготвени на дървени въглища.

Запалване

За да се случи чудото и да запалите вашия грил, ще са ви необходими дървени въглища (изберете по-едри), кибрит и подпалки. Стандартно за подпалки се ползват съчки или хартия, но най-лесно разгарянето става със специалните разпалки за грил, които може да откриете в Lidl. Не бързайте, защото хубавата жар се получава след 30-40 минути поне. А грилът изисква печенето на жар, а не на огън.

Освен това е важно да разполагате с достатъчно жар. Тя ще ви позволи да регулирате температурата на печене.

След като жарта е готова...

Първо намазнете скарата. За целта може да ползвате свинска мас, сланина или друго по ваш вкус. Най-добре е обаче да сложите върху скарата алуминиево фолио – така хем няма да се налага да чистите след това, хем няма опасност да изгорите храната.

Препоръчва се да ползвате дървесен чипс, който от една страна ще придаде допълнителен аромат и вкус на ястията, от друга ще поддържа температурата. Дървеният чипс може да сложите директно върху въглищата.

Ако искате наистина ароматно и опушено месо на грила, добавете дървесина от овощки – ябълка, круша, слива, праскова. Орехът също е много силен и ви гарантира характерен вкус. Избягвайте иглолистни дървета на грила – те имат прекалена тръпчивост и може да развалят усилията ви да постигнете идеалната вечеря на грил.

Внимавайте да не сложите продуктите си върху твърде силна жар. Зеленчуците може да изгорят бързо, а месото ще изсъхне. Целта е жарта да запечата месото и след това то да има достатъчно време върху грила, за да се сготви и отвътре, като запази всичките си сокове. Същото важи и за зарзавата. Един от триковете, който ще ви позволи да направите това, е да съберете въглищата в единия край на грила, а да сложите продуктите в другия. Това е така нареченият косвен огън, който изисква повече търпение около грила, но резултатът си струва.

Ако месото ви е мариновано предварително, няма нужда да го осолявате, преди да го метнете върху грила. В Lidl ще откриете различни видове предварително мариновани мръвки, така че да не ви се налага да правите това у дома предния ден. И, разбира се, никога не слагайте върху грила месо, което току-що е напуснало хладилника.

Да се върнем на солта обаче. Тя дехидратира месото, а основната цел на печенето на грил е да получим сочни парченца в чинията си, така че най-добре избягвайте предварителното осоляване.

Месото има нужда и от допълнително овлажняване, така че ползвайте спрей с плодов сок или вода по време на печене. Да, плодов сок – ябълковият сок е класическа съставка в маринатите за месо на грил.

Почистете грила, след като изстине. Ако го оставите непочистен, следващия път, когато искате да го ползвате, ще е много по-трудно. Ако все пак сте го забравили мръсен, използвайте алуминиево фолио, за да премахнете остатъците от предните приготовления.

И така, вече сте дипломирани майстори на грила. Остава само да минете през Lidl, за да изберете какво ще приготвите. И не забравяйте – огънят се поддържа най-вече с любов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Грил майстор

Тънкостите на грила с дървени въглища

Тънкостите на грила с дървени въглища

В поредица от статии нашата съвместна рубрика с Lidl ви запозна с тънкостите на грила, с това кои са най-подходящите продукти за грил, как се приготвят перфектните ребърца и пържоли. Направихме дори и шумно грил парти с приятели. За да е пълна вкусната ни лятна програма обаче, трябва да научим и потребностите на грила на дървени въглища.

Неустоими десерти на грил (+рецепти)

Неустоими десерти на грил (+рецепти)

В съвместната ни рубрика с Lidl изучихме тънкостите на грила, пекохме ребра, облизвахме се от пържоли и дори правихме грил парти с приятели. Чудесно, но като всички себеуважаващи се лакомници имаме нужда и от десерт. И нали не очаквате, че това ще е обикновен десерт?! Може и да не ви се вярва, но днес ще готвим десертите на... грил.

Какво ви е необходимо за незабравимото грил парти

Какво ви е необходимо за незабравимото грил парти

Кога, ако не сега? Идеалният сезон да запалим грила, да съберем тайфата и да забравим за всичко, което не е лято и което няма вкус на безгрижие. В нашата съвместна рубрика с Lidl вече ви дадохме най-необходимите напътствия за това как да постигнете съвършенство на грила, дори да сте начинаещи. Нямате никакви оправдания да не обявите партито още

Перфектните пържоли на грил (+ рецепта)

Перфектните пържоли на грил (+ рецепта)

След като вече готвихме ребърца на грил, дойде време на пържолите. Абсолютната класика! Няма да е никак сложно, защото в съвместната ни рубрика с Lidl вече ви запознахме със златните правила на грила. Дори и начинаещите кулинари получиха ценни напътствия за това как да се превърнат бързо в грил майстори.

Най-страхотните ребра на грил

Най-страхотните ребра на грил

Кой не обича ребра на грил?! И понеже плуваме в най-лежерното време на годината, може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа. От съвместната ни рубрика с Lidl вече научихте основните техники за приготвяне на грил,

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Грил майстор

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber