Неустоими десерти на грил (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7630667 Неустоими десерти на грил (+рецепти) Неустоими десерти на грил (+рецепти) www.24chasa.bg
Неустоими десерти на грил (+рецепти)

В съвместната ни рубрика с Lidl изучихме тънкостите на грила, пекохме ребра, облизвахме се от пържоли и дори правихме грил парти с приятели. Чудесно, но като всички себеуважаващи се лакомници имаме нужда и от десерт. И нали не очаквате, че това ще е обикновен десерт?! Може и да не ви се вярва, но днес ще готвим десертите на... грил.

В западноевропейската кухня грилованите плодове отдавна са класика. Интересното е, че те се явяват на сцената в повече от едно превъплъщения – съчетават се брилянтно със салати, превръщат се елегантно в предястия и, разбира се, кацат в менюто ни като превъзходни десерти.

Няма сериозни трудности в приготвянето им. Може да ги запечете върху алуминиево фолио, за да избегнете залепването по грила, но тогава няма да имате от така характерните ленти на печенето. За да не залепнат вашите плодове, може да ги намажете с малко масло или зехтин. Времето за печене е около 1 минута от всяка страна.

Плодовете също като месото и зеленчуците харесват маринатата, но е важно да сте нежни с нея, за да не стане твърде воднист плодът, когато го положите върху грила. Маринатата може да се състои от няколко лъжици мед или кленов сироп, смесени с подправки по желание: канела, индийско орехче, ванилия, лимонова кора, счукан карамфил, кардамон и т.н. Не прекалявайте обаче с подправките, защото под тях ще се загуби ароматът на самия плод.

Нека не ви изглежда странно, но грилованите плодове обичат и съчетания със зелени подправки – с розмарина например правят вълнуващ тандем. Може да опитате още с мащерка, босилек или мента.

Маринатата за плодовете зависи до голяма степен и от това за какво ще ги ползвате. Ако ще правите зелена салата и рукола с гриловани праскови например, в никакъв случай не добавяйте типичните за сладкиши подправки като ванилия и кардамон. Ако обаче ще сервирате грилованите праскови с топка сладолед, може да пуснете въображението да си поиграе върху грила – нека прасковите се почерпят с кардамон и индийско орехче, а върху тях поръсете с карамелизирани орехчета и щипка канела.

Освен праскови може да гриловате кайсии, ягоди, банан, пъпеш, ябълка, круша. Сервирайте ги самостоятелно или с различни дипове: сладоледът е класическа „гарнитура“ на грилованите плодове, но също така може да разбиете заквасена сметана със захар или да смесите маскарпоне със сладко, мед, течен шоколад.

Друга класика на грила са бонбоните маршмелоус. Опечете ги на шишчета и ги сервирайте самостоятелно или с някакво сладко. Една забавна идея: завийте във фолио по един обелен банан, разрязан по средата, така че да образува джоб, и напълнен с парченца маршмелоу или други бонбони. Запечете на грила за 5-7 минути и сервирайте топли.

Вземете консерва с ананас, изцедете плодчетата и ги запечете на силно нагрятия грил. Сервирайте с гъсто кисело мляко и стръкчета мента.

Ако от обяда останат препечени филийки, не ги прибирайте за сухари. Нарежете ги на малки кубчета и ги подредете върху едно шишче, като редувате с парчета банан и маршмелоус – запечете шишчетата върху грила и сервирайте с допълнителен течен шоколад за топене.

Гриловани праскови с мед и маскарпоне

Необходими продукти за 8 порции:

4 праскови на половинки

2 с.л. зехтин

3 с.л. мед

1 кутийка маскарпоне

2 с.л. пудра захар

1 ванилия

листенца свежа мента

Начин на приготвяне:

1. Загрейте грила и смесете меда и зехтина.

2. Намажете прасковите и ги гриловайте по 1 минута от всяка страна.

3. Разбийте маскарпонето с пудрата захар и овкусете с ванилията.

4. Сервирайте половинките гриловани праскови с голяма лъжица крем маскарпоне и няколко листенца мента. Може допълнително да полеете с още мед.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Грил майстор

Тънкостите на грила с дървени въглища

Тънкостите на грила с дървени въглища

В поредица от статии нашата съвместна рубрика с Lidl ви запозна с тънкостите на грила, с това кои са най-подходящите продукти за грил, как се приготвят перфектните ребърца и пържоли. Направихме дори и шумно грил парти с приятели. За да е пълна вкусната ни лятна програма обаче, трябва да научим и потребностите на грила на дървени въглища.

Неустоими десерти на грил (+рецепти)

Неустоими десерти на грил (+рецепти)

В съвместната ни рубрика с Lidl изучихме тънкостите на грила, пекохме ребра, облизвахме се от пържоли и дори правихме грил парти с приятели. Чудесно, но като всички себеуважаващи се лакомници имаме нужда и от десерт. И нали не очаквате, че това ще е обикновен десерт?! Може и да не ви се вярва, но днес ще готвим десертите на... грил.

Какво ви е необходимо за незабравимото грил парти

Какво ви е необходимо за незабравимото грил парти

Кога, ако не сега? Идеалният сезон да запалим грила, да съберем тайфата и да забравим за всичко, което не е лято и което няма вкус на безгрижие. В нашата съвместна рубрика с Lidl вече ви дадохме най-необходимите напътствия за това как да постигнете съвършенство на грила, дори да сте начинаещи. Нямате никакви оправдания да не обявите партито още

Перфектните пържоли на грил (+ рецепта)

Перфектните пържоли на грил (+ рецепта)

След като вече готвихме ребърца на грил, дойде време на пържолите. Абсолютната класика! Няма да е никак сложно, защото в съвместната ни рубрика с Lidl вече ви запознахме със златните правила на грила. Дори и начинаещите кулинари получиха ценни напътствия за това как да се превърнат бързо в грил майстори.

Най-страхотните ребра на грил

Най-страхотните ребра на грил

Кой не обича ребра на грил?! И понеже плуваме в най-лежерното време на годината, може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа. От съвместната ни рубрика с Lidl вече научихте основните техники за приготвяне на грил,

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Грил майстор

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber