Оставете се на магията на пастата

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7628738 Оставете се на магията на пастата Оставете се на магията на пастата www.24chasa.bg

Италия - култура, история, темперамент и божествена храна. Разбира се и много други думи могат да опишат любимата на толкова много хора по света дестинация, но в този момент ще се спрем само на нейната най-завладяваща част - храната.

Кулинарният живот на Италия е пъстър и богат, както е и самата тя. Начинът на приготвяне, поднасяне и консумиране на храната с най-близките, се е превърнал в култ към семейния уют, а насладата за небцето идва от разнообразните италиански специалитети, познати в цял свят.

Макар и всяка държава да има собствен прочит на традиционните италиански ястия, по несъмнено неповторим начин ще дегустирате това ястия в страната на ботуша.

Като говорим за италиански специалитети, има няколко блюда, известни в цял свят, които всеки е опитвал поне веднъж. Това са пицата, пастата, ризото, морски дарове, брускети, салати, лазаня, фритата, джелато, тортелини, аранчини, тирамису, каноли, пана кота, панетоне и много, много други.

Днес решихме магията на пастата да ни води… Затова искаме да Ви представим с няколко думи едно от най-разнообразните тестени ястия, които сте опитвали. Прави се от тесто, което се приготвя чрез смес от брашно, вода и/или яйца, може да бъде прясна паста или суха паста. Типично е да се поднася, след като се свари, със сосове и подправки.

Истински кулинарен шедьовър - пастата е една от емблемите на Италия, а в страната се наброяват над 300 разновидности на пастата… Внушително, нали?!

Всяка паста си има своя форма, дължина, дебелина, гарнира се с точно определена подправка или сос, както и има различно предназначение.

Така например тънките и малки видове паста се използват за добавяне в супи, дългите ленти пък са добро съчетание със сосове, забавните и цилиндрични формички пък са чудесни за салата или ястие на фурна.

Освен жълтеникавобелия оттенък на пастата, съществуват и разноцветни видове паста, които са постигнати като в пастата се добавят различни безвредни оцветители като спанак - за зелен цвят, червено цвекло - за червен цвят и домат за постигане на оранжево.

Историята за произхода на пастата е доста противоречив, но ще се придържаме към предположението, че появата й в Европа е дело на арабите, които благодарение на набезите си в древен Египет през 4 в. пр. н.е., отмъкнали метода на приготвяне на варените макаронени изделия от египтяните. Каквато и да е истината за появата на това просто, но гениално кулинарно изделие, факт е, че повечето от нас сме влюбени в нея.

Да се върнем на огромното разнообразие от видове паста. Както Ви споменахме видовете наброяват над 300, а ето и най-популярните сред тях - спагети, лазаня, ригатони, фетучини, талиатели, фузили, канелони, ньоки, капелини, панделки, равиоли, талиолини, папарделе, дзите, форатини, мафалдине, гарганели, пенне, чифери ригати, фарфалини, тръбички, мидички, колелца, тортелини, различни букви и фигурки и много, много, мнооого други.

Сосовете и подправките са почти толкова многобройни, колкото и видовете паста.

Сред най-популярните сосове за паста са Болонезе (приготвят от кайма от телешко месо, домати и вино), Маринара (също много обичан сос, приготвян от доматен сос в добавка с шунка, чесън, лук, босилек, сол, зехтин и други подправки), Алфредо (не е толкова популярен този сос, но пък е божествено вкусен. Приготвя се от сметана пълномаслена, чесън, магданоз и масло. Сосът е идеален към фетучините), Карбонара (сред най-познатите сосове в света. Приготвя се от бекон, смената или мляко, яйца, черен пипер, чесън, сирене, маганоз), Песто (също популярен и много вкусен сос, който се приготвя от босилек, маслини, чесън, кедрови ядки. Идеален е за спагети или права паста).

Това са една малка част от цялото богатство на италианската традиция за приготвяне на паста. Всеки докоснал се поне веднъж до италианските специалитети, остава запленен от тази магия до живот.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Ахо бланко

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Царевични питки с извара и копър

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Мерлуза на фурна

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Таня Богомилова не опитва храната, докато готви - прави го съпругът й

Олимпийската шампионка по плуване има афинитет към печивата. Умее да меси козунаци и да точи кори Aко олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова не бе поела по пътя на спорта, най-вероятно би избрала кулинарията. “Мога да стоя цял ден в кухнята”, казва тя. Тази ѝ страст се заражда още от дете.

Мъфини с тиквичка и царевица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш със сини сливи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Плодова пита с шоколад

Приготвена със смокини, къпини и орехи Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Тънкостите на грила с дървени въглища

В поредица от статии нашата съвместна рубрика с Lidl ви запозна с тънкостите на грила, с това кои са най-подходящите продукти за грил, как се приготвят перфектните ребърца и пържоли. Направихме дори и шумно грил парти с приятели. За да е пълна вкусната ни лятна програма обаче, трябва да научим и потребностите на грила на дървени въглища.

Скариди саганаки по гръцки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш с грозде и смокини

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пилешки шницели с билково масло

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Неустоими десерти на грил (+рецепти)

В съвместната ни рубрика с Lidl изучихме тънкостите на грила, пекохме ребра, облизвахме се от пържоли и дори правихме грил парти с приятели. Чудесно, но като всички себеуважаващи се лакомници имаме нужда и от десерт. И нали не очаквате, че това ще е обикновен десерт?! Може и да не ви се вярва, но днес ще готвим десертите на... грил.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber