Отвъд месото – вкусът в бъдеще време!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7620039 Отвъд месото – вкусът в бъдеще време! Отвъд месото – вкусът в бъдеще време! www.24chasa.bg
„Спешно се нуждаем от алтернативи на животинските протеини от фермерското земеделие, за да намалим високите изисквания за ресурси.“, казва Фабио Зимсен, изпълнителен директор на NX-Food

Бъргърите и наденичките на Бионд Мийт, предлагани от МЕТРО, са апетитна алтернатива за изхранването на планетата

Искате ли да опитате това, което Леонардо ди Каприо, Бил Гейтс и създателите на Twitter Евън Уилямс и Биз Стоун предпочитат на своята трапеза? Тогава проверете в Интернет за бургерите и наденичките на Бионд Мийт – американската компания, която от 2009 година успешно създава растителна алтернатива на месото, използвайки белтъчини, извлечени от граховото зърно.

Без соя, без глутен и без GMO, но за сметка на това с богато съдържание на протеини, повече от колкото бихте намерили в кюфтето на един бургер от телешко месо. Това, което основателят на компанията Итън Браун си е поставил за цел - да създаде продукти, които не отстъпват по вкус и качество на месните, но несъдържащи холестерол, произведени с по-малко вода, при ограничена консумация на електроенергия за тяхното производството и по-малко емисии въглероден диоксид, изглежда постигнато.

Защитниците на околната среда днес могат да се наслаждават на бургери и наденички, при чието създаване, в сравнение с конвенционалното отглеждане на животни и месопреработка, е използвана 99% по-малко вода, 46% по-ниска консумация на електричество, 93% по-малко обработваеми площи, при 90% по-ниски нива на парникови емисии.

Без да изглежда като панацея за екологичното бъдеще на Земята, продуктите на Бионд Мийт очертават една от възможните перспективи пред решаване на проблемите с изхранване на човечеството. „Спешно се нуждаем от алтернативи на животинските протеини от фермерското земеделие, за да намалим високите изисквания за ресурси.“, казва Фабио Зимсен, изпълнителен директор на NX-Food, дъщерната компания на германския търговец на едро METRO, която търси, разработва и налага алтернативни храни на потребителския пазар. „Ето защо продуктите на Бионд Мийт отразяват духа на времето и ни помагат да оптимизираме съществуващата хранителна система.“ NX-Food и METRO гледат напред и планират все повече и по-устойчиви продукти подобни на Бионд Мийт в своя асортимент. Наденичките и бъргърите Бионд Мийт са част от продуктовата гама на METRO Германия от края на 2018 година, а от този август са вече и на рафтовете на компанията в България. Така МЕТРО става първата компания, която започва да предлага революционните продукти на американския startup на българския пазар.

И докато спасението на планетата изглежда се движи по план, дали вкусът, с който българските любителите на барбекю и хамбургери са свикнали ще остане непроменен? Отговорът идва от кухнята на МЕТРО Академия, в която главният й готвач, шеф Юри Велев, е готвил многократно с продуктите на Бионд Мийт преди те да влязат в магазините на компанията. „С Бионд Мийт можете да приготвите на барбекю бургери и наденички, по същия начин, по който бихте го направили с любимите си телешки продукти. Кюфтето за хамбургер е също толкова сочно и вкусно, колкото и това, приготвено от мляно телешко месо.“, казва шеф Велев. „Неслучайно продуктите на Бионд Мийт се намират на нашите щандове в съседство с тези, приготвени от кайма.“ На главния готвач на МЕТРО Академия може да се вярва – доказан любител и майстор на месни блюда, той смята, че вкусът на граховото кюфте не отстъпва на телешкия му еквивалент. Ако искате сами да опитате и решите да добавите продуктите на Бионд Мийт към менюто си, както и да се запознаете с отбрани рецепти, вижте повече тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Солени кошнички

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Нели Рангелова свалила 18 кг за година и половина, в менюто й преобладават салатите и печеното месо

Детството на талантливата певица Нели Рангелова определено има сладък вкус, и то не само заради хубавите спомени, но и заради прекрасната храна, която приготвяла майка ѝ. “Много сладкиши ни правеше, много торти, но, разбира се, и готвено - супички”, спомня си тя. Винаги преди малката Нели да тръгне на училище

Шахматна торта

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пиле "Стафидо"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пилешки жулиени в мляко

Приготвени с топено сирене и кисели краставички Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Бял хек с орехи и картофи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Ивайло Захариев опитал специалитет, който готвят само в с. Абланица - кисело зеле с грис халва

Актьорът следва хранителен режим и спортува, за да поддържа физическата си форма Стихията на талантливия актьор Ивайло Захариев може и да е сцената, а не кулинарията, но това не означава, че няма отношение към вкусната и добре сготвена храна. Като малък винаги помагал на майка си с подготвянето на продуктите за готвене,

Торта с козунак и бишкоти

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пълнена тиква "Златна есен"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Пиле саламура по северняшки

Ястие, с което да се стоплите в есенното време Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Галактобуреко

Гръцка рецепта за сиропиран сладкиш Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Сладкиш с бишкоти и манго

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber