Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви лесна лятна рецепта за златисти листенца от тиквички със сирене гауда. Много са вкусни и се консумират като картофен чипс”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
2 тиквички
1 ч.ч. настъргано сирене гауда (пармезан или друго твърдо сирене)
1 морков
смлян черен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме тиквичките, обелваме ги и ги настъргваме на ситно ренде, като предварително сме махнали меката вътрешна част със семките. Посоляваме ги и оставяме за поне 30 минути да се отцедят.
Изцеждаме добре с ръце тиквичките от сока и ги смесваме с настъргания морков и сирене гауда. Овкусяваме с черен пипер на вкус.
Вземаме парченца от сместа и ги слагаме в тава на разстояние от около 2 см, като ги сплескваме с лъжица или с пръсти, за да са по-тънки.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто (около 15 минути), като внимаваме крайчетата да не изгорят. Изчакваме леко да поизстинат и ги изваждаме с шпатула.