Най-страхотните ребра на грил

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7614788 Най-страхотните ребра на грил Най-страхотните ребра на грил www.24chasa.bg
Най-страхотните ребра на грил

Кой не обича ребра на грил?! И понеже плуваме в най-лежерното време на годината, може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа.

От съвместната ни рубрика с Lidl вече научихте основните техники за приготвяне на грил, дори и да сте начинаещи кулинари. Споделихме с вас и кои са най-подходящите продукти, които да хвърлите върху грила. Ако обичате повече от всичко аромата на прясно опечено месце, ребрата са най-добрият ви приятел в тази чудна грил ситуация.

Запомнете най-важното: ребрата имат нужда от време и търпение върху грила. Ако разполагате с такива, останалата част от работата е песен.

Различните видове ребра

Когато посетите Lidl, разгледайте асортимента им от ребра. Може и да не сте забелязвали досега, но там се предлагат различни разфасовки – има по-малки и крехки ребра с кост, гръдни ребра – патрондаш, или т.нар. Spare ribs, както и т.нар. факлички от свински гърди без кост. Но по-важно от всичко е, че ще намерите мариновани ребра. Ако нямате време или опит в маринатата, този вариант си остава най-добрият избор.

Маринатата

Като заговорихме за марината, ви припомняме, че тази стъпка е важна не само заради овкусяването на ястието, но и за по-бързото му и лесно приготвяне.

Ако обаче грилът вече е загрят и нямате време да чакате ребърцата да се мариноват, ги овкусете поне със сухи подправки. Подходящи са пушеният червен пипер, черният пипер също, както и розмаринът, кимионът, чубрицата, мащерката. Дайте шанс и на няколко скилидки чесън да се овъргалят в месото и работата е... опечена!

Ако все пак имате време за марината, в Lidl ще откриете готови смеси в удобни опаковки, както и различни видове сосове, които ще свършат същата работа. Ето и една изпитана и класическа комбинация за марината: 1 с.л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, щипка сол, щипка пушен червен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън. Според количеството на месото може да увеличите и количеството на маринатата.

Решите ли да поглезите тотално вашите ребърца, може да ги мариновате и след това да ги натъркате със сухи подправки. Маринатата овкусява месото отвътре, а билките правят повърхността му по-вкусна и хрупкава.

Същината

Стигнахме до същината – изпичането на ребърцата. Грилът е загрят, бирата се изстудява. Оставете я да се изстудява, защото това месо се нуждае от слаб огън и силно търпение. То не бива да се пече на открит огън и предпочита жарта. Ако избързате и го изпечете на силен открит огън, месото ще стане жилаво, а по краищата ще изгори.

Трябва ли да пада от кокъл

Знаете популярния израз „месото да пада от кокъла“, нали? В случая с ребрата обаче това не е необходимо. Специалистите твърдят, че когато месото пада от реброто, това означава, че сме прекалили с печенето и най-вероятно ще трябва да преживеем една доста суха порция.

Как да проверим дали е готово

Когато крайните кокалчета започнат да се оголват, вероятно ребрата ви са готови. Прокарайте вилица нежно в месото покрай кокъла. Ако тя влиза без трудност, готово е.

Свински ребра на грил

Необходими продукти:

3/4 ч.ч. пилешки бульон

3/4 ч.ч. соев сос

1/2 ч.ч. кафява захар

6 с.л. ябълков оцет

6 с.л. зехтин

3-4 скилидки счукан чесън

2,5 кг свински ребра (най-добре патрондаш)

сухи подправки за втриване:

2 ч.л. сол

1 ч.л. пушен червен пипер

1/2 ч.л. чили

1/2 ч.л. черен пипер

1/4 ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:

1. Смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея месото в дълбок съд, така че да го покриете. Оставете така в хладилника поне няколко часа, а при възможност – цяла нощ, като отгоре сте покрили и с прозрачно фолио.

2. Когато загреете грила, извадете месото, отцедете го от маринатата, попийте със салфетка и го натрийте със сместта от сухите подправки.

3. Намазнете грила и поставете месото отгоре. Огънят не бива да е силен.

4. Печете по 30 минути от всяка страна.

5. Засилете огъня до среден и печете още 20 минути, като обръщате от време на време ребрата. Правете проверка с вилица дали месото е готово.

Опитайте тези фамозни ребърца и се върнете за още, защото грил приключенията ни заедно с Lidl продължават.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Грил майстор

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Грил майстор

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber