Когато тръгвала за Америка, Нора Шопова слагала в куфара българска шарена сол

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7610923 Когато тръгвала за Америка, Нора Шопова слагала в куфара българска шарена сол Когато тръгвала за Америка, Нора Шопова слагала в куфара българска шарена сол www.24chasa.bg
НОРА ШОПОВА    СНИМКА: НОВА ТВ
НОРА ШОПОВА СНИМКА: НОВА ТВ

Водещата на прогнозата за времето по Нова тв Нора Шопова обича да готви и често в дома ѝ ухае на домашни гозби, макар да има все по-малко време за това.

Любовта към кулинарията Шопова наследява от майка си и баба си. Убедена е, че сред важните неща за вкусната гозба са домашните продукти.

“В малкия град голяма част от продуктите са домашни. Хората не си купуват готова храна от магазина и не се хранят постоянно по ресторанти, защото качеството на домашната храна е много по-високо. Аз още от малка съм възпитана така. Цял живот съм живяла в дом, в който е имало топла храна - и супа, и десерт. За мен това е абсолютно естествено”, разказва синоптичката, която е родена в Панагюрище.

Тя много добре помни първия си опит да готви.

“Бях много малка и понеже имахме домашни яйца и домашно прясно мляко от наши съседи,

майка ми ме

научи да правя

крем карамел

Това е първото нещо, което съм пекла сама вкъщи, и се получи”, спомня си Шопова.

Преди да започне работа в Нова тв, Нора Шопова бе модел на световни модни брандове и е прекарала доста време в чужбина, докато е по ревюта и снима фотосесии за световноизвестни списания. А извън България тя винаги готви почти едни и същи неща, защото голямата част от продуктите в чужбина ги няма.

“Освен това не са толкова вкусни - нито чушките, нито доматите. Повечето зеленчуци нямат никакъв вкус. Така че за чужбина си избирам няколко рецепти, които са лесни и стават вкусни независимо от продуктите”, казва тя.

Важното за нея е да не яде сухи неща или “боклуци”. В последните години ѝ се случва да си купи суши отнякъде и да хапне, защото хем е полезно, хем почти навсякъде е едно и също на вкус.

Почти винаги в хладилника на Шопова има кисело мляко и яйца.

“Имам много

рецепти за яйца,

така че те винаги присъстват в хладилника ми”, казва красавицата.

Тя не може да се сети за храна или продукт, който да не вкусва или да не обича. Признава, че избягва да готви патладжани, защото приятелят ѝ не ги обича. За сметка на това пък той е поел почистването на рибата като свое задължение, защото Нора не обича тази част домакинската работа.

“Не ми е приятно да я филетирам, да махам главата и да я подготвям за готвене. Но обичам да хапвам риба”, казва Шопова. И макар да няма големи гафове в кухнята, разказва, че издънките ѝ винаги са свързани със солта. Тя не обича храната ѝ да бъде солена, затова не слага много от нея в ястията. Затова често гозбите ѝ са безсолни.

“Като ми каже някой: “Хайде, сложи малко сол”, а аз не знам колко, понеже не обичам, и манджата става солена. Това ми е най-редовният гаф”, усмихва се красивата синоптичка.

По време на пътувания често си

купува местни

подправки от

държавите,

които посещава

Преди време си купила люта подправка от Германия. Пробвала сама да направи подобна, но не се получила.

“Тя беше страхотна и понякога я слагах даже на различни салати или аранжирах чиниите с нея. В гозби също беше изключително вкусна”, спомня си Шопова.

Тя много обича

зелен чай

и когато не може да си набави, моли приятели, пътуващи до Азия, да ѝ носят.

“Той не е подправка, но е нещо, с което също гъделичкаме сетивата си, и е любимата ми чуждестранна билка, която винаги гледам да имаме вкъщи”, казва тя. При пътувания зад граница, най-вече в Щатите, слагала в куфара си шарена сол и българско сирене.

Любимата ѝ рецепта е традиционната мусака.

“Тя е подчертано българско ястие, което е непознато в чужбина, извън Балканите. Аз често приготвям мусака, винаги става изключително вкусна. Не познавам човек, който да не обича мусака. Много хора спорят дали това е наше ястие, но дали е гръцко, турско или българско, е без значение, щом хората я обичат”, казва Нора Шопова.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Традиционна мусака

Продукти

1 кг кайма

1/2 кг картофи

1 глава лук

2 домата

5 стръка магданоз

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. джоджен

сол

1 с.л. олио

За заливката:

2 яйца, 200 г кисело мляко, 1 щипка сода, 1 щипка сол

Начин на приготвяне

Картофите се измиват, обелват и нарязват на малки кубчета. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото до омекване. Прибавя се каймата и се пържи, докато се позлати. Накрая се прибавят настърганите домати, ситно нарязаният пресен магданоз и подправките и се оставя да къкри още няколко минути. Сместа се прибавя към картофите и всичко се изсипва в тавичка. Залива се с вода почти до нивото на картофите и се пече във фурна до извирането ѝ. Накрая се залива с разбитите яйца, кисело мляко, сода и сол и се запича за още 10-15 минути, докато заливката се позлати.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

“Храненето е ритуал”, категоричен е известният тв водещ Драгомир Драганов. Той може да яде прав до хладилника, боцвайки с вилица от тавата, но предпочита да превръща вечерите си в много приятен момент, като слага на масата свещи, хубава покривка, салфетки и т.н. Драганов отпразнува рождения си ден в сряда, събирайки най-близките си приятели

Кекс с шоколадови сърца

Кекс с шоколадови сърца

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Банички мъфини

Банички мъфини

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Картофи по шведски "Хаселбак"

Картофи по шведски "Хаселбак"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Фъдж с кашу и шоколад

Фъдж с кашу и шоколад

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Евгения Ахременко СНИМКА: JACEK PI-ETEK

Актрисата Евгения Ахременко има рецепта, която я пази здрава през зимата

Евгения Ахременко е известна руска актриса. Тя е израснала в семейство на дипломати. Родена е в Ливан, но по-късно семейството ѝ се премества в САЩ, където тя завършва американската Академия за драматични изкуства, като е в класа на Антъни Хопкинс. В Русия се връща в по-зряла възраст и започва да снима в телевизията и киното

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Супа от патешки фенер

Супа от патешки фенер

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Орехови пасти със сладкарски крем с кестени

Орехови пасти със сладкарски крем с кестени

Приготвени с нишесте Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Крем супа от зелена леща

Крем супа от зелена леща

Подправена с канела и индийско орехче Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Селска яхния със суджук и зелев сок

Селска яхния със суджук и зелев сок

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Вита баница с извара и праз

Вита баница с извара и праз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Актьорът Велизар Бинев измислил магданозено песто с малко бяло сирене и масло

Актьорът Велизар Бинев измислил магданозено песто с малко бяло сирене и масло

В ДНК-то на актьора Велизар Бинев е заложено да бъде страхотен кулинар. В семейството му почти всички готвят - баба му, майка му и баща му. Може би заради това предпочита домашните събирания, а не излизанията навън по ресторанти. “Много обичам да готвя за мои приятели. Даже си имам един лаф, че начинът, по който им се обяснявам в любов, е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber