Водещата на прогнозата за времето по Нова тв Нора Шопова обича да готви и често в дома ѝ ухае на домашни гозби, макар да има все по-малко време за това.
Любовта към кулинарията Шопова наследява от майка си и баба си. Убедена е, че сред важните неща за вкусната гозба са домашните продукти.
“В малкия град голяма част от продуктите са домашни. Хората не си купуват готова храна от магазина и не се хранят постоянно по ресторанти, защото качеството на домашната храна е много по-високо. Аз още от малка съм възпитана така. Цял живот съм живяла в дом, в който е имало топла храна - и супа, и десерт. За мен това е абсолютно естествено”, разказва синоптичката, която е родена в Панагюрище.
Тя много добре помни първия си опит да готви.
“Бях много малка и понеже имахме домашни яйца и домашно прясно мляко от наши съседи,
майка ми ме
научи да правя
крем карамел
Това е първото нещо, което съм пекла сама вкъщи, и се получи”, спомня си Шопова.
Преди да започне работа в Нова тв, Нора Шопова бе модел на световни модни брандове и е прекарала доста време в чужбина, докато е по ревюта и снима фотосесии за световноизвестни списания. А извън България тя винаги готви почти едни и същи неща, защото голямата част от продуктите в чужбина ги няма.
“Освен това не са толкова вкусни - нито чушките, нито доматите. Повечето зеленчуци нямат никакъв вкус. Така че за чужбина си избирам няколко рецепти, които са лесни и стават вкусни независимо от продуктите”, казва тя.
Важното за нея е да не яде сухи неща или “боклуци”. В последните години ѝ се случва да си купи суши отнякъде и да хапне, защото хем е полезно, хем почти навсякъде е едно и също на вкус.
Почти винаги в хладилника на Шопова има кисело мляко и яйца.
“Имам много
рецепти за яйца,
така че те винаги присъстват в хладилника ми”, казва красавицата.
Тя не може да се сети за храна или продукт, който да не вкусва или да не обича. Признава, че избягва да готви патладжани, защото приятелят ѝ не ги обича. За сметка на това пък той е поел почистването на рибата като свое задължение, защото Нора не обича тази част домакинската работа.
“Не ми е приятно да я филетирам, да махам главата и да я подготвям за готвене. Но обичам да хапвам риба”, казва Шопова. И макар да няма големи гафове в кухнята, разказва, че издънките ѝ винаги са свързани със солта. Тя не обича храната ѝ да бъде солена, затова не слага много от нея в ястията. Затова често гозбите ѝ са безсолни.
“Като ми каже някой: “Хайде, сложи малко сол”, а аз не знам колко, понеже не обичам, и манджата става солена. Това ми е най-редовният гаф”, усмихва се красивата синоптичка.
По време на пътувания често си
купува местни
подправки от
държавите,
които посещава
Преди време си купила люта подправка от Германия. Пробвала сама да направи подобна, но не се получила.
“Тя беше страхотна и понякога я слагах даже на различни салати или аранжирах чиниите с нея. В гозби също беше изключително вкусна”, спомня си Шопова.
Тя много обича
зелен чай
и когато не може да си набави, моли приятели, пътуващи до Азия, да ѝ носят.
“Той не е подправка, но е нещо, с което също гъделичкаме сетивата си, и е любимата ми чуждестранна билка, която винаги гледам да имаме вкъщи”, казва тя. При пътувания зад граница, най-вече в Щатите, слагала в куфара си шарена сол и българско сирене.
Любимата ѝ рецепта е традиционната мусака.
“Тя е подчертано българско ястие, което е непознато в чужбина, извън Балканите. Аз често приготвям мусака, винаги става изключително вкусна. Не познавам човек, който да не обича мусака. Много хора спорят дали това е наше ястие, но дали е гръцко, турско или българско, е без значение, щом хората я обичат”, казва Нора Шопова.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Традиционна мусака
Продукти
1 кг кайма
1/2 кг картофи
1 глава лук
2 домата
5 стръка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. джоджен
сол
1 с.л. олио
За заливката:
2 яйца, 200 г кисело мляко, 1 щипка сода, 1 щипка сол
Начин на приготвяне
Картофите се измиват, обелват и нарязват на малки кубчета. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото до омекване. Прибавя се каймата и се пържи, докато се позлати. Накрая се прибавят настърганите домати, ситно нарязаният пресен магданоз и подправките и се оставя да къкри още няколко минути. Сместа се прибавя към картофите и всичко се изсипва в тавичка. Залива се с вода почти до нивото на картофите и се пече във фурна до извирането ѝ. Накрая се залива с разбитите яйца, кисело мляко, сода и сол и се запича за още 10-15 минути, докато заливката се позлати.