Приготвена с домат и моцарела
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни изпраща сезонна рецепта за пълнени патладжани.
ПРОДУКТИ
4 патладжана
500 г кайма
1 морков
1 малка глава лук
2-3 скилидки
чесън
пресен босилек
1 домат
125 г моцарела
зехтин
черен пипер, сол,
индийско орехче,
риган, червен
пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Оставяме патладжаните цели - с дръжките, и ги белим от дръжката към основата на ленти през една. С вилица правим няколко набождания в обелените части.
Накисваме патладжаните за около 30 мин в купа с подсолена вода. Изплакваме ги и ги печем с малко зехтин във фурната до полуготовност (да са поомекнали и да имат слаб загар). Издълбаваме вътрешността им, за да се получи нещо като "пантофка". Запазваме вътрешността на патладжаните.
Запържваме в дълбок тиган с мазнина нарязаните на ситно лук, чесън и морков. Когато се задушат, добавяме каймата и бъркаме, докато стане на ситни трохи. Добавяме настъргания домат и подправките и задушаваме, докато се изпари течността. Прибавяме към тази плънка и вътрешността на патладжаните.
Напълваме издълбаните патладжани и отгоре на всеки от тях поставяме по няколко резена моцарела. Печем до златисто. Може да гарнираме с доматен сос, свежа салата и прясно приготвено песто.