Начинаещ на грила? Мисията е възможна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7604250 Начинаещ на грила? Мисията е възможна Начинаещ на грила? Мисията е възможна www.24chasa.bg
Начинаещ на грила? Мисията е възможна

Слънцето е толкова жарко, че за да уеднаквим вътрешната си температура с тази на въздуха, понякога е най-добре да стоим близо до открит огън.

Нека си признаем, че през лятото на всички ни се ще да прекараме повече време от дните и вечерите си с приятели, вдигащи тостове със студени бири, акомпанирани от сочни пържоли.

Вече ви запознахме със златните правила на грила и с най-подходящите продукти за него в съвместната ни рубрика с Lidl за вкусни съвети, свързани с приготвянето на храна по този начин. Ако обаче сте от хората, които не са толкова вещи в този занаят, ви предлагаме един бърз курс по лесно и бързо приготвяне на вкуснотии върху грил.

Готвенето на грил изисква известно умение, но овладяването на тези техники ще ви спечели почетно място в Залата на грил майсторите.

Винаги избирайте дървени въглища, които може да намерите в грил секцията в Lidl. Продуктите, приготвени на тях , имат неустоим опушен вкус. За по-добри резултати ползвайте грил с капак. Той заключва аромата и поддържа температурата постоянна.

Изчакайте подходящия момент за готвене

Грилът изисква търпение и концентрация. 

Трябва да изчакате пламъците да утихнат. Ще разберете, че е правилното време, когато въглените станат сиви и светещи. Това е сигнал за най-силната и най-равномерна температура.

Не съсипвайте зеленчуците

Разбира се, грилът може да послужи като извинение да се превърнем в месоядни животни, но огънят прави фамозни неща и за зеленчуците, ако знаем как майсторски да се отнесем с тях. Преди да ги сложите върху грила, не ги омазнявайте, нито овкусявайте. След като сте ги изпекли, прибавете към опушения им вкус качествен зехтин и малко оцет.

Темперирайте месото преди печене

Извадете месото от хладилника и го оставете да седи на стайна температура 20-30 мин. Ключът към перфектната пържола е готвенето й при висока температура за кратко време. Колкото по-студена е пържолата, когато се сложи върху грила, толкова по-дълго ще я приготвяте. И колкото повече време прекарва върху топлината, толкова по-суха става. В Lidl ще намерите идеално охладени стекове, които за нула време са готови да цвърчат върху грила.

Подправете месото обилно

Големите, дебели пържоли се нуждаят от много подправки, така че не забравяйте да ги поръсите обилно със сол, черен пипер и други предпочитани от вас вкусове преди да ги сложите на грила.

Златно правило е да осолявате месото два пъти повече, отколкото смятате за необходимо.

Почистете решетката на грила

Чистият грил ще предотврати залепването. Инвестирайте в добра четка. Преди печене и след като предварително сте загрели грила, изтъркайте остатъците, ако има такива, от предишното ви угощение. След като изстържете решетката, натопете хартиена кърпа в малко олио и нанесете мазнината равномерно върху грила.

Дайте на грила достатъчно време, за да загрее

За да прецените топлината на огъня, дръжте ръката си на около 10 сантиметра над решетката на грила и започнете да броите: „Една овца, две овце...“ При горещ огън ще стигнете до две или три овце, преди да сте принудени да отдръпнете дланта си. При средно силен огън от четири до пет овце, на средно слаб огън от осем до десет.

Избягвайте пламъците

Избуялите изневиделица пламъци са неизбежна част от печеното. Когато се случат, правете това:

• Преместете храната от горещата зона в безопасна, докато пламъците утихнат.

• Сложете капака. Това лишава огъня от кислород, което ще изгаси пламъците.

• Няколко капки вода също може да потушат пламъците. Но бъдете внимателни. Водата може да разводни пепелта или да разпространи огъня.

• В краен случай поръсете със сол или със сода за хляб върху огъня, за да го загасите.

Не местете и не бодете месото

Оставете вашата пържола да се запече, преди да я преместите или обърнете. Ако опитате да повдигнете месото, преди да е готово, то ще остане залепено към решетката.

Когато проверявате за готовност, не се подавайте на изкушението многократно да бодете или пробивате месото с вилица. По този начин соковете му ще излязат, което ще го направи по-сухо и по-малко ароматно. Използвайте шпатула или щипки за грил, за да обръщате продуктите.

На шиша

Ако нямате достатъчно време, вместо да печете големи парчета месо, нарежете ги на парчета и направете шишчета. И тук обаче има няколко особености:

Използвайте две шишчета, върху които да нанижете храната. Това е особено добър трик за скариди, пиле и други меса, които са склонни да се „къдрят”, докато ги готвите.

Не претъпквайте шишчетата. Оставете малко място между всяко парче храна. Това позволява циркулацията на горещ въздух и ни подарява равномерно изпечени продукти.

Гответе месо и зеленчуци на отделни шишчета. Ако ги набодете на едно шишче, зеленчуците ще бъдат изгорени до момента, в който месото стане готово.

Времето е от решаващо значение

Храната продължава да се готви и след като слезе от грила, така че е най-добре да я свалите точно преди да достигне желаната готовност.

Оставете месото да почине

След като свалите пържолите от грила, изчакайте поне 5 мин преди да ги нарежете. Това дава шанс на соковете да се „върнат” обратно в месото.

За да запазите хрупкавостта на грила, поставете месото върху метална решетка. Това позволява на достатъчно количество въздух да циркулира отдолу.

Имайте вкусно грил лято!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Грил майстор

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Грил майстор

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber