Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7600265 Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие www.24chasa.bg

Кулинарството върви по бащина линия в семейството на едно от популярните и обичани лица на телевизията Емил Розов и се предава така вече трето поколение. “Баща ми готвеше много хубаво и почти не позволяваше на майка ми да влиза в кухнята. Същото се отнася и за мен и покойната ми съпруга. Аз основно готвех, че и пазарувах даже, защото смятам, че пазаруването също е изкуство и е много важно да знаеш какво ще сготвиш и съответно какво ще купиш, за да се получи вкусно. И сега синът ми продължава традицията, макар да е несемеен, но готви много хубаво”, разказва Розов и изразява съжаление, че наследникът му не се е насочил към кулинарната професия.

Телевизионерът би имал постоянно на трапезата си черноморска риба, ако има тази възможност. Леферът е любимата му. “Името ѝ означава “царска риба”, но задължително трябва да е черноморски лефер. Преди години мой колега, кореспондент в Париж, който знаеше моето отношение към хубавите риби - лефер и калкан, ме молеше няколко дни преди да си дойде, да му уредя 2-3 килца от тях”, разказва Розов.

Тъй като леферът е тлъста риба и се прави на скара, телевизионната легенда слага само девесил и лимон при приготвянето ѝ. Нищо друго, тъй като самата риба е нежна и чиста и няма нужда от други добавки.

“За разлика от калкана, който вече го правя с повече подправки”, уточнява той. Морските дарове са и любимите му неща за готвене - риба, калмари, октоподи, миди. Предпочита ги и за ядене, защото са най-полезни. Обича да си хапва и охлюви, но с тях трудно се разбират в кухнята.

“Пробвал съм два-три пъти да ги готвя и не се получи. Като си разхождах кучето преди време в едно паркче, и бяха наизлезли много охлюви. Консумирал съм многократно и ги харесвам. Реших, че какъв е проблемът и аз да ги сготвя. И ги пробвах, и ги варих, след това ги пекох, после се опитах по някакъв начин да ги панирам и не се получи. И си казах: “Човек не трябва да прави това, което не знае, защото резултатът е крайно отрицателен”, обяснява Розов. А първите си кулинарни опити и издънки той прави като съвсем малък - още 8-9-годишен.

“Аз от малък съм самостоятелен, още на детска градина си ходех сам. Реших да правя някаква картофена яхния и тръгнах да чета готварска книга. Пропуснал съм обаче, че там пише да се варят 25 мин на бавен огън. Пуснал съм котлона на макс и съм отишъл да си играя. А когато се върнах, тенджерата беше изгоряла, таванът - опушен, започна едно чистене нашите да не разберат. Обаче разбраха, изядох един хубав бой и научих първия важен урок, че трябва много внимателно да следваш указанията и инструкциите”, спомня си телевизионерът. Бамята пък може да я готви много добре, но не обича да я хапва. Изключение прави само когато приготвя гювеч.

“Там просто по принуда едва ли не съм се настроил, че трябва да сложа чушка, домат, картоф и бамя. Иначе не можеш да ме накараш и насила да ям отделно бамя”, казва той. Навремето не обичал и синьо сирене, но сега го обожава.

А любимата си рецепта - паламуд по черноморски (виж карето), Емил Розов научава от един риболовец от Южното Черноморие - “бате Гошо от село Лозенец - ако чете тези редове, пращам му много поздрави от мен”, казва с усмивка телевизионерът, но държи да отбележи, че черноморският паламуд е най-вкусен, защото Черно море е най-слабо солено. Този, който в момента се намира по пазарите и магазините, също е черноморски, но от Турция и затова Розов препоръчва да правим рецептата му след октомври, когато излиза пресният български паламуд. Той обича да похапва любимия си паламуд по черноморски на малки порции върху препечена филийка с лимон.

“Така приготвена, “изпива” големи количества водка”, уточнява Розов и допълва, че черпи с нея само близки приятели като деликатес.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА 

Паламуд по черноморски

Продукти

1 средно голям черноморски

паламуд - 700-800 г

1 л олио

Начин на приготвяне

Изчистваме много хубаво паламуда, измиваме го и по посоляваме обилно с морска сол.

Изплакваме го, след като е престоял 24 часа в морската сол.

Слагаме го под наклон, за да изтече каквото е останало от водата, и я режем на филии.

Вземаме буркан от компот и редим в буркана: ред риба, дафинов лист, черен пипер. Така, докато остане един пръст до гърлото на буркана.

Кипваме олиото, оставяме го да изстине и заливаме рибата в буркана, така че да покрие с половин пръст паламуда в него.Слагаме марля върху буркана и го поставяме на проветриво място за 20 дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Доматени парти бутчета

Подправени с червен пипер, бяло вино и дафинов лист Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Бадемови панички с плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Когато тръгвала за Америка, Нора Шопова слагала в куфара българска шарена сол

Водещата на прогнозата за времето по Нова тв Нора Шопова обича да готви и често в дома ѝ ухае на домашни гозби, макар да има все по-малко време за това. Любовта към кулинарията Шопова наследява от майка си и баба си. Убедена е, че сред важните неща за вкусната гозба са домашните продукти. “В малкия град голяма част от продуктите са домашни

Шиш кебап

Рецепта, с която ще направите най-доброто барбекю Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Начинаещ на грила? Мисията е възможна

Слънцето е толкова жарко, че за да уеднаквим вътрешната си температура с тази на въздуха, понякога е най-добре да стоим близо до открит огън. Нека си признаем, че през лятото на всички ни се ще да прекараме повече време от дните и вечерите си с приятели, вдигащи тостове със студени бири, акомпанирани от сочни пържоли.

Банички мъфини

Бърза и вкусна закуска Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Сурова торта със смокини

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие

Кулинарството върви по бащина линия в семейството на едно от популярните и обичани лица на телевизията Емил Розов и се предава така вече трето поколение. “Баща ми готвеше много хубаво и почти не позволяваше на майка ми да влиза в кухнята. Същото се отнася и за мен и покойната ми съпруга. Аз основно готвех, че и пазарувах даже, защото смятам

Кои са най-подходящите продукти за грил

В сезона на топлите нощи, охладените напитки и ваканциите храната е на особена почит. Вече ви запознахме със златните правила на грила в съвместната ни рубрика с Lidl за вкусни съвети, свързани с приготвянето на храна на открит огън. Сега идва ред и на най-подходящите зеленчуци и видове месо за грил.

Екзотична боб чорба

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кекс с ябълки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Банофи пай

Сладкиш с бисквитена основа и карамелен слой Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber