Сладкиш с бисквитена основа и карамелен слой
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Банофи пай (от банан и тофи) представлява сладкиш с бисквитена основа, карамелен слой от дулсе де лече и банани. Цялото това изкушение обикновено се гарнира със сметана, а често в рецептите присъства и шоколад”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
За основата:
1 пакет бисквити (около 200 г)
125 г масло
За гарниране:
1 консерва дулce де лече (около 400 г)
3 банана
100 г шоколад
1 пакетче крема сирене
400 г заквасена сметана
3-4 с.л. пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Натрошаваме бисквитите в блендер и ги заливаме с разтопеното масло.
Изсипваме сместа във форма с падащ ринг и оформяме основата. Натискаме с лъжица, за да я направим по-плътна, и леко оформяме ръб (същата техника използваме при направата на чийзкейк). Печем за около 10-12 мин на 180 градуса.
Разстиламе дулce де лечето върху бисквитения блат и заглаждаме с помощта на шпатула. Отгоре подреждаме бананите, нарязани на шайби. Заливаме ги с разтопения на водна баня шоколад. Той може да бъде и по-голямо количество.
Разбиваме крема сиренето, захарта и сметаната на пухкав крем и гарнираме отгоре. В оригиналната рецепта се използва сладкарска сметана, но аз предпочитам този вариант.
Оставяме сладкиша за няколко часа в хладилника. Най-хубав е, когато преседи поне за ден - два, но трудно оцелява за толкова.