В кухнята си Анета Сотирова винаги има джоджен и рядко чубрица

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7568293 В кухнята си Анета Сотирова винаги има джоджен и рядко чубрица В кухнята си Анета Сотирова винаги има джоджен и рядко чубрица www.24chasa.bg
В кухнята си Анета Сотирова винаги има джоджен и рядко чубрица

Чаровната и вечно усмихната актриса Анета Сотирова обича да готви и е майстор в правенето на бързи, вкусни и лесни ястия през лятото. Сега основните продукти, с които върши чудеса в кухнята, са тиквички и патладжани. “Правя всесъзможни ястия с тях”, казва актрисата. Освен това хапва и чушки. “Аз ги пека много бързо върху самия керамичен котлон.” Харесва още салатите, таратора, миш-маша и крем супите.

Сега тя е на Българското Черноморие. “От него в момента се вадят само попчета. Те по друг начин, освен да се пържат, просто не стават”, смята Сотирова и допълва, че и там си има разковниче. В найлонов плик за печене се сипват брашното и солта. Прибавят се попчетата и се раздрусват силно, за да може навсякъде да полепне от брашното. Накрая се вадят и се слагат в сгорещената мазнина. “После само обелваш коричката им, а отвътре остава мекично и фино бяло месо”, обяснява тя.

“В един незнаен ден и незнаен час се зароди интересът ми към кулинарията”, смее се Сотирова. “В младежките години кой мисли за храна? Тогава живееш на бързи обороти”, добавя тя шеговито.

Без да усети как, осъзнала, че ѝ е много приятно да готви. “Получава ми се много бързо, което е важно. Аз не обичам да си губя времето в такива битовизми.”

Сотирова знае какво удоволствие може да донесе на небцето вкусната домашна храна. Баща ѝ имал специално отношение към кулинарията. “ В неделните дни обичаше да изненадва майка ми с това какви чудеса може да сътвори в кухнята”, спомня си актрисата.

Това възпитава и у нея отношение към храната. Първото нещо, което приготвила, били яйца на очи. Тогава била 2-и курс студентка. За да ги изпържи, се обадила на своя леля, която да я напътства, тъй като родителите ѝ работели зад граница. “Дори това не знаех - как точно да ги приготвя, че да остане рохко яйцето отгоре”, казва Сотирова.

“Оттам нататък започнаха експериментите. Сега правя божествени поширани яйца”, допълва тя. Такива приготви и на рождения си ден, който отпразнува на 8 май. Отгоре ги гарнира с червен хайвер, а отдолу със сьомга. “Това е фантастично нещо за предястие, ако си поканил шепа хора”, казва Сотирова. “Започва се с най-простото, което невинаги се оказва толкова просто, и се стига до някакви страхотни измишльотини”, добавя със смях тя.

За актриста изключително важни са подправките. Затова нейната кухня никога не остава без черен пипер. На рафтовете ѝ присъстват 2-3 вида сол и мащерка. Сотирова харесва леко пикантния вкус. Затова има и чили, което представлява сухи нарязани чушчици, потопени в зехтин. “Към чубрицата нямам никакъв афинитет. Почти не я употребявам в кухнята”, казва тя. За сметка на това използва много риган и девесил. Може би най-любимата ѝ подправка е джодженът. Отглежда 2-3 вида от него в градината си. “Обожавам го. Слагам го на салата от домати вместо босилек. И в питие да го сложиш, и в храна, е нещо божествено”, смята актрисата.

Десертите никога не могат да я изкушат. “Не ям сладко от дете, нямам рецептори за него. Хората като примират от радост и казвах: “Ах, тортичка!”, това не го разбирам”, смее се Сотирова. Тя предпочита на масата да има някакво задушено месце, от което се носи ухание на розмарин и мащерка.

Актрисата съветва, когато готвите, да използвате дебел чугунен или глинен съд. “На бавен огън всяко ястие се получава перфектно”, казва Сотирова. Освен това, когато иска да приготви нещо набързо, първо запържва продуктите. За мазнина използва зехтин или масло. “Това са продукти, с които храната не може да няма вкус”, смята актрисата. “След това ги слагаме във фурната на бавен огън”, допълва тя.

За нея кулинарията не е нещо сложно. “Сега хората са свикнали с полуфабрикати и смятат, че това е един добър заместител, но не е така. Друго е ти да обелиш дори един картоф, един патладжан, една тиквичка или едно морковче със своите ръце и да го сложиш в малко зехтинче с чесън. И ястието е готово. След това го поръсваш с градински подправки. Става чудесно за лятото - бързо, лесно и вкусно”, казва Сотирова и допълва: “Който няма вкус към храната, няма вкус към живота”.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА:

Лятна салата с патладжани*

Продукти

1-2 патладжана

сол на вкус

малко вода

зехтин за

пържене

няколко скилидки

чесън

2 връзки магданоз

оцет

Начин на приготвяне

Обелваме патладжаните, като оставяме тук-там по някоя лента от кората им. Нарязваме ги на кубчета. Прибавяме към тях сол и малко вода и ги оставяме така за 1 час, за да отпуснат горчивината си. Оцеждаме ги и ги запържваме в зехтина. Изваждаме ги върху кухненска хартия, за да се отдели максимално мазнината. Нарязваме на ситно обелените скилидки чесън и магданоза. Разбъркваме добре и овкусяваме с оцет. “Това е най-вкусната салата. Кубчетата на патладжана са запечатани и сякаш ядеш някаква невероятна гъба”, казва актрисата.

* Рецептата Сотирова научава преди много години от свои гръцки приятели. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Над 100 идеи за празничната трапеза в новия специален брой на "Рецепти за здраве" (+рецепта)

Над 100 идеи за празничната трапеза в новия специален брой на "Рецепти за здраве" (+рецепта)

Специално издание на сп. "Рецепти за здраве" събира в малка, елегантна книжка над 100 изпробвани рецепти за коледните и новогодишни празници. В последния брой за годината изданието обръща внимание на това как да сготвим по празниците здравословно и в същото време икономично. Идеалната коледна пуйка вече не е мираж и всеки ще може да си я приготви

Кадър Нова тв

Отровната риба балон е един от най-големите деликатеси в света

Отровна риба е един от най-големите деликатеси в света. Името й е Балон. Тя е ценено ястие в азиатските страни, като само лицензирани готвачи имат честта да я готвят. Причината - при грешно приготвяне отровата може да убие човек. Как се приготвя опасното ястие, за NOVA разказва корейският Мастършеф Сън

"Пица" от кисело зеле с боб

"Пица" от кисело зеле с боб

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

В "Звездна кухня с Мила и Толик" пробваме барабойника на Шишков (Видео)

В "Звездна кухня с Мила и Толик" пробваме барабойника на Шишков (Видео)

„Звездна кухня с Мила и Толик“ е новото кулинарно шоу на „24 часа“ и Mila.bg. Водещите Мила и Толик ще пробват рецепти на обичани звезди, а в партньорство с „Лидл България“ те вече тестваха две от рецептите от новата книга на шеф Манчев и шеф Шишков „Любимо от родната кухня“. Как се прави барабойник по рецепта на Таньо Шишков научете от днешното

Барабойник

Барабойник

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб

Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб

Джипито на актьора му предложило да се изнесе във Франция, защото седмица в Париж се отразила добре на кръвната му захар Страстта на Красимир Доков определено се крие в актьорския занаят, но това не означава, че няма отношение към храната и кулинарията. Самият той е диабетик от почти 20 години и заради това внимава за менюто си

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пълнен шаран плакия

Пълнен шаран плакия

Приготвен с кралски печурки и орехи Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Филе пангасиус с картофки на фурна

Филе пангасиус с картофки на фурна

Приготвено с моркови, тиквички и гъби Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Печен хек по ирански

Печен хек по ирански

Рибна рецепта с екзотичен привкус Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Пушена сьомга с картофи на фурна

Пушена сьомга с картофи на фурна

Една по-различна рецепта за наближаващия Никулден Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Шишков и Манчев събраха уникални български рецепти в книга

Шишков и Манчев събраха уникални български рецепти в книга

След като кулинарните граници в България се отвориха широко, хората потънаха в море от неизброими продукти, подправки и рецепти от всички чудни краища на света. Очите ни се отвориха за вкусове отвсякъде – влюбихме се в изискания елеганс на френската кухня и нещо повече – пренесохме го на трапезата си

Северняшки боб със зеле

Северняшки боб със зеле

Постна селска гозба, подходяща за коледния пост КОЙ ГОТВИ "Начинът на приготвяне на тази постна селска гозба е характерен за Северозападна България, а комбинацията от боб и зеле е неописуемо вкусна", пише ни Димитър Димитров. ПРОДУКТИ: 500 г стар фасул 2-3 средно големи глави кромид лук 1 морков 1 чушка 2 дафинови листа 5-6 зърна бахар 1 к.л

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber