Теди Кацарова приготвила картофена супа с крутони още преди да стане ученичка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7562063 Теди Кацарова приготвила картофена супа с крутони още преди да стане ученичка Теди Кацарова приготвила картофена супа с крутони още преди да стане ученичка www.24chasa.bg

Баба Гануш

Талантливата Теди Кацарова може да ви омагьоса не само с гласа си, но и с уменията си в кухнята. Тя готви още от малка и няма как да бъде другояче, имайки предвид, че израства около майката на баща си, която била страхотна кулинарка.

“Знаете, че едно време нищо не се продаваше готово и жените бяха принудени да измислят от нищо нещо. Спомням си, че баба ми всеки ден се чудеше какво да готви и един ден реши, че понеделник ще прави пълнени чушки, вторник мусака и т.н. Когато имах възможност и не бях на училище, гледах да съм около нея, за да следя как приготвя всичките тези ястия”, казва певицата.

“Аз си мисля, че

най-хубавото

нещо е, когато

едно семейство

седне около

трапезата

Това е моментът, в който хората се отпускат и всеки може да каже проблемите, които е имал през деня”, смята Кацарова. Тя цени домашно приготвената храна, защото носи уют в дома. Певицата все още помни аромата на кекса, който баба ѝ правела. “И до днес в неделите ми липсва”, казва Теди.

Най-хубавите ѝ детски спомени са именно около огнището и печката. Макар че е родена в София, израства в къща в Лозенец, където лятото се варели компоти и се пекли чушки. “Все едно бяха пренесли вилата в града. Имах възможността да израсна с хубав двор и с приятели навън. Честно казано, съжалявам децата, които по цял ден седят вкъщи в днешно време, защото губят най-хубавото”, обяснява певицата.

Дори традицията на барбекюто вече се е променила. “Виждам, че е станало само мода, а не това, което едно време беше”, смята Кацарова. Тя си спомня как дядо ѝ я водел в Троянския Балкан. Винаги носел със себе си малко месце и зеленчуци в кутия. Запалвал огън и ги нанизвал на шишчета.

Детските си години свързва с аромата на печени чушки, който лятото се носел от всеки двор. Няма как да забрави и приятното ухание на бъз, който баба ѝ я пращала да събира, за да направи след това сироп от него. Когато започвали да приготвят лютеницата, малката Теди вече знаела, че училището наближава. “Ясно ми беше, че вече идва есен и се започва с ученето”, казва певицата.

Дебютния си опит

в кухнята прави,

когато е

6-7-годишна

“Имаше едни злощастни 2 седмици, в които баба ми я приеха в болница, тъй като я оперираха по спешност от апандисит”, спомня си Кацарова. В този период останала с братовчед си и дядо си. Той нямал кулинарите умения на съпругата си, затова сутрин, обед и вечер приготвял само кюфтета. “Накрая толкова ми писнаха, че взех нещата в свои ръце. Реших, че ще направя картофена супа, за която бях чела в някакъв журнал, оставен от майка ми”, смее се Кацарова. Запретнала ръкави и стъпка по стъпка приготвила супата и крутоните към нея. “Тука много хубаво миреше”, казал още от вратата дядо ѝ. Толкова много му харесала, че постоянно хвалел малката Теди пред съпругата си.

Вторият ѝ специалитет бил домашно приготвен течен шоколад. “Тогава нямаше как да се направи освен с какао, захар и суха сметана”, казва певицата. Малко по малко развивала кулинарните си умения, въртейки се около баба си. Тя я научила да прави пълнени чушки със сирене. “Беше много трудно за мен. Показваше ми как се махат семките, как се пекат и т.н. Баба ми беше доста търпелива”, спомня си Теди.

Другата ѝ баба също умеела да готви. Тя била майстор на домашно точените кори. Когато я посещавали в Добрич, ги посрещала с баница и тиквеник. “Беше толкова уморена, че не можеше да ни погледне. Беше точила 3 дни. Опитваше се да ни угоди, беше много пъргава”, разказва певицата.

Двете ѝ баби са израснали с любов към печивата. Когато човек обаче достигне определена възраст, трябва да ограничава бялото брашно. Майката на Силвия Кацарова така и не свикнала да яде черен хляб. “Не можехме да я накараме. Казваше, че я боли коремът. Обще взето, ненавиждаше всичко диетично”, казва певицата.

Самата Тед

и се стреми да се храни възможно най-здравословно. Харесва плодовете и зеленчуците, а най-любим ѝ е хлябът с квас. “Най-лошото е, че почти всичко е с много консерванти. Това ми беше и големият проблем, като живеех в чужбина. Тогава си казвах: “Като се върна в България, колкото и време да остана, ще се храня с качествена храна”, спомня си тя. Затова е благодарна на всички малки ферми, които се стремят да запазят българските продукти чисти и свежи.

“Няма да

забравя, че

баба Ванга беше

казала:

“Ще имате много храна, но ще е отровена, ще имате много вода, но ще е отровена”. Сбъдна се нейното пророчество. Това са поколения, които се отглеждат с тези отрови. За съжаление, ми се налага да пея на доста концерти, които са благотворителни и са свързани с детски заболявания”, казва Кацарова.

Тя обожава да пътува, затова е опитвала различни кухни. “Може би най-странните храни съм яла във Виетнам. Там опитах алигатор и анаконда. В интерес на истината въобще не ги харесах”, спомня си певицата. Там видяла и породата кучета, които местните ядат. “Това е най-неприятният ми спомен от Виетнам. Бяха окачени, както го правят с агнетата”, казва тя.

Във Виетнам има и специфичен рибен сос. Слагат риба в каца, изчакват я да ферментира и събират олиото. “Миризмата е потресаваща, но казват, че е много полезна. Подобрява имунитета и костната система. За тях то е нещо като нашата лютеница - няма ядене, на което да не го слагат”, спомня си Кацарова.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Баба Гануш 

Продукти

1-2 патладжана

масло

1/2 с.л. тахан

1/2 с.л. кисело мляко

чесън по желание

лимон, зехтин и сол

Начин на приготвяне

Нарязваме патладжаните. Посоляваме ги, за да отделят горчивината си. Изпържваме ги в малко масло. Пасираме ги. Прибавяме тахана и киселото мляко.

Пак пасираме, за да се получи хомогенна смес. Слагаме и чесън по желание. Накрая овкусяваме с лимонов сок, зехтин и сол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Листенца от тиквички с гауда

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Най-страхотните ребра на грил

Кой не обича ребра на грил?! И понеже плуваме в най-лежерното време на годината, може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа. От съвместната ни рубрика с Lidl вече научихте основните техники за приготвяне на грил,

Гаспачо

Студена испанска доматена супа Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Доматени парти бутчета

Подправени с червен пипер, бяло вино и дафинов лист Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Бадемови панички с плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Шиш кебап

Рецепта, с която ще направите най-доброто барбекю Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Начинаещ на грила? Мисията е възможна

Слънцето е толкова жарко, че за да уеднаквим вътрешната си температура с тази на въздуха, понякога е най-добре да стоим близо до открит огън. Нека си признаем, че през лятото на всички ни се ще да прекараме повече време от дните и вечерите си с приятели, вдигащи тостове със студени бири, акомпанирани от сочни пържоли.

Пълненa пантофка от патладжан

Приготвена с домат и моцарела Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Банички мъфини

Бърза и вкусна закуска Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Сурова торта със смокини

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие

Кулинарството върви по бащина линия в семейството на едно от популярните и обичани лица на телевизията Емил Розов и се предава така вече трето поколение. “Баща ми готвеше много хубаво и почти не позволяваше на майка ми да влиза в кухнята. Същото се отнася и за мен и покойната ми съпруга. Аз основно готвех, че и пазарувах даже, защото смятам

Кои са най-подходящите продукти за грил

В сезона на топлите нощи, охладените напитки и ваканциите храната е на особена почит. Вече ви запознахме със златните правила на грила в съвместната ни рубрика с Lidl за вкусни съвети, свързани с приготвянето на храна на открит огън. Сега идва ред и на най-подходящите зеленчуци и видове месо за грил.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber