Теди Кацарова приготвила картофена супа с крутони още преди да стане ученичка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7562063 Теди Кацарова приготвила картофена супа с крутони още преди да стане ученичка Теди Кацарова приготвила картофена супа с крутони още преди да стане ученичка www.24chasa.bg
Теди Кацарова приготвила картофена супа с крутони още преди да стане ученичка

Баба Гануш

Талантливата Теди Кацарова може да ви омагьоса не само с гласа си, но и с уменията си в кухнята. Тя готви още от малка и няма как да бъде другояче, имайки предвид, че израства около майката на баща си, която била страхотна кулинарка.

“Знаете, че едно време нищо не се продаваше готово и жените бяха принудени да измислят от нищо нещо. Спомням си, че баба ми всеки ден се чудеше какво да готви и един ден реши, че понеделник ще прави пълнени чушки, вторник мусака и т.н. Когато имах възможност и не бях на училище, гледах да съм около нея, за да следя как приготвя всичките тези ястия”, казва певицата.

“Аз си мисля, че

най-хубавото

нещо е, когато

едно семейство

седне около

трапезата

Това е моментът, в който хората се отпускат и всеки може да каже проблемите, които е имал през деня”, смята Кацарова. Тя цени домашно приготвената храна, защото носи уют в дома. Певицата все още помни аромата на кекса, който баба ѝ правела. “И до днес в неделите ми липсва”, казва Теди.

Най-хубавите ѝ детски спомени са именно около огнището и печката. Макар че е родена в София, израства в къща в Лозенец, където лятото се варели компоти и се пекли чушки. “Все едно бяха пренесли вилата в града. Имах възможността да израсна с хубав двор и с приятели навън. Честно казано, съжалявам децата, които по цял ден седят вкъщи в днешно време, защото губят най-хубавото”, обяснява певицата.

Дори традицията на барбекюто вече се е променила. “Виждам, че е станало само мода, а не това, което едно време беше”, смята Кацарова. Тя си спомня как дядо ѝ я водел в Троянския Балкан. Винаги носел със себе си малко месце и зеленчуци в кутия. Запалвал огън и ги нанизвал на шишчета.

Детските си години свързва с аромата на печени чушки, който лятото се носел от всеки двор. Няма как да забрави и приятното ухание на бъз, който баба ѝ я пращала да събира, за да направи след това сироп от него. Когато започвали да приготвят лютеницата, малката Теди вече знаела, че училището наближава. “Ясно ми беше, че вече идва есен и се започва с ученето”, казва певицата.

Дебютния си опит

в кухнята прави,

когато е

6-7-годишна

“Имаше едни злощастни 2 седмици, в които баба ми я приеха в болница, тъй като я оперираха по спешност от апандисит”, спомня си Кацарова. В този период останала с братовчед си и дядо си. Той нямал кулинарите умения на съпругата си, затова сутрин, обед и вечер приготвял само кюфтета. “Накрая толкова ми писнаха, че взех нещата в свои ръце. Реших, че ще направя картофена супа, за която бях чела в някакъв журнал, оставен от майка ми”, смее се Кацарова. Запретнала ръкави и стъпка по стъпка приготвила супата и крутоните към нея. “Тука много хубаво миреше”, казал още от вратата дядо ѝ. Толкова много му харесала, че постоянно хвалел малката Теди пред съпругата си.

Вторият ѝ специалитет бил домашно приготвен течен шоколад. “Тогава нямаше как да се направи освен с какао, захар и суха сметана”, казва певицата. Малко по малко развивала кулинарните си умения, въртейки се около баба си. Тя я научила да прави пълнени чушки със сирене. “Беше много трудно за мен. Показваше ми как се махат семките, как се пекат и т.н. Баба ми беше доста търпелива”, спомня си Теди.

Другата ѝ баба също умеела да готви. Тя била майстор на домашно точените кори. Когато я посещавали в Добрич, ги посрещала с баница и тиквеник. “Беше толкова уморена, че не можеше да ни погледне. Беше точила 3 дни. Опитваше се да ни угоди, беше много пъргава”, разказва певицата.

Двете ѝ баби са израснали с любов към печивата. Когато човек обаче достигне определена възраст, трябва да ограничава бялото брашно. Майката на Силвия Кацарова така и не свикнала да яде черен хляб. “Не можехме да я накараме. Казваше, че я боли коремът. Обще взето, ненавиждаше всичко диетично”, казва певицата.

Самата Тед

и се стреми да се храни възможно най-здравословно. Харесва плодовете и зеленчуците, а най-любим ѝ е хлябът с квас. “Най-лошото е, че почти всичко е с много консерванти. Това ми беше и големият проблем, като живеех в чужбина. Тогава си казвах: “Като се върна в България, колкото и време да остана, ще се храня с качествена храна”, спомня си тя. Затова е благодарна на всички малки ферми, които се стремят да запазят българските продукти чисти и свежи.

“Няма да

забравя, че

баба Ванга беше

казала:

“Ще имате много храна, но ще е отровена, ще имате много вода, но ще е отровена”. Сбъдна се нейното пророчество. Това са поколения, които се отглеждат с тези отрови. За съжаление, ми се налага да пея на доста концерти, които са благотворителни и са свързани с детски заболявания”, казва Кацарова.

Тя обожава да пътува, затова е опитвала различни кухни. “Може би най-странните храни съм яла във Виетнам. Там опитах алигатор и анаконда. В интерес на истината въобще не ги харесах”, спомня си певицата. Там видяла и породата кучета, които местните ядат. “Това е най-неприятният ми спомен от Виетнам. Бяха окачени, както го правят с агнетата”, казва тя.

Във Виетнам има и специфичен рибен сос. Слагат риба в каца, изчакват я да ферментира и събират олиото. “Миризмата е потресаваща, но казват, че е много полезна. Подобрява имунитета и костната система. За тях то е нещо като нашата лютеница - няма ядене, на което да не го слагат”, спомня си Кацарова.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Баба Гануш 

Продукти

1-2 патладжана

масло

1/2 с.л. тахан

1/2 с.л. кисело мляко

чесън по желание

лимон, зехтин и сол

Начин на приготвяне

Нарязваме патладжаните. Посоляваме ги, за да отделят горчивината си. Изпържваме ги в малко масло. Пасираме ги. Прибавяме тахана и киселото мляко.

Пак пасираме, за да се получи хомогенна смес. Слагаме и чесън по желание. Накрая овкусяваме с лимонов сок, зехтин и сол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

В "Звездна кухня с Мила и Толик" пробваме барабойника на Шишков (Видео)

В "Звездна кухня с Мила и Толик" пробваме барабойника на Шишков (Видео)

„Звездна кухня с Мила и Толик“ е новото кулинарно шоу на „24 часа“ и Mila.bg. Водещите Мила и Толик ще пробват рецепти на обичани звезди, а в партньорство с „Лидл България“ те вече тестваха две от рецептите от новата книга на шеф Манчев и шеф Шишков „Любимо от родната кухня“. Как се прави барабойник по рецепта на Таньо Шишков научете от днешното

Барабойник

Барабойник

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Маринован октопод на грил

Маринован октопод на грил

Приготвен със зехтин, лимон, чесън и риган Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб

Красимир Доков e диабетик, затова яде само черен хляб

Джипито на актьора му предложило да се изнесе във Франция, защото седмица в Париж се отразила добре на кръвната му захар Страстта на Красимир Доков определено се крие в актьорския занаят, но това не означава, че няма отношение към храната и кулинарията. Самият той е диабетик от почти 20 години и заради това внимава за менюто си

Пълнен шаран плакия

Пълнен шаран плакия

Приготвен с кралски печурки и орехи Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Печен хек по ирански

Печен хек по ирански

Рибна рецепта с екзотичен привкус Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пушена сьомга с картофи на фурна

Пушена сьомга с картофи на фурна

Една по-различна рецепта за наближаващия Никулден Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa

Шишков и Манчев събраха уникални български рецепти в книга

Шишков и Манчев събраха уникални български рецепти в книга

След като кулинарните граници в България се отвориха широко, хората потънаха в море от неизброими продукти, подправки и рецепти от всички чудни краища на света. Очите ни се отвориха за вкусове отвсякъде – влюбихме се в изискания елеганс на френската кухня и нещо повече – пренесохме го на трапезата си

Северняшки боб със зеле

Северняшки боб със зеле

Постна селска гозба, подходяща за коледния пост КОЙ ГОТВИ "Начинът на приготвяне на тази постна селска гозба е характерен за Северозападна България, а комбинацията от боб и зеле е неописуемо вкусна", пише ни Димитър Димитров. ПРОДУКТИ: 500 г стар фасул 2-3 средно големи глави кромид лук 1 морков 1 чушка 2 дафинови листа 5-6 зърна бахар 1 к.л

Младата актриса Джулия Бочева не сяда на масата без сирене, но не вкусва месо

Младата актриса Джулия Бочева не сяда на масата без сирене, но не вкусва месо

Първият ѝ опит в кухнята завършил със загоряла мусака, панировките също не са силата За сметка на това пък е царица на салатите и бургерите Младата актриса Джулия Бочева много обича да готви, а тъй като от това лято е младоженка, все по-често влиза в кухнята, за да изненадва съпруга си Галин с вкуснотии

Готви в бъдещето с този кухненски робот

Готви в бъдещето с този кухненски робот

Бъдещето променя всяка една част от ежедневието ни и това няма как да изключи времето ни в кухнята. Технологиите помагат на всяка домакиня в кухнята да готви по-бързо, разнообразно и вкусно, за да изпитва още по-голямо удоволствие от целия процес. Новият помощник в кухнята е кухненският робот и той носи куп предимства със себе си

Леки овесени бисквити

Леки овесени бисквити

Приготвени със сушени плодове и мед Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber