Панайот Панайотов не яде сладолед, за да пази гърлото си

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7546105 Панайот Панайотов не яде сладолед, за да пази гърлото си Панайот Панайотов не яде сладолед, за да пази гърлото си www.24chasa.bg

Като малък талантливият певец Панайот Панайотов не проявявал никакъв интерес към кулинарията. Помни обаче, че бил много злоядо дете.

Едно от малкото неща, които никога не отказвал, била динята. Тя и до днес е задължителна част от менюто му през лятото. А то е приготвяно от съпругата му, която е кулинарният специалист в дома им.

Като певец Панайотов е пътувал много по света. През 1982 г. работел из скандинавските страни – Швеция, Норвегия и Финландия. Той бил от вокалистите на българската група “Лира”.

Изпълнявали кавъри на известни песни на Стиви Уондър, Бари Манилоу, Прешъс Уилсън и др.

Тамошната кухня обаче не успяла да го впечатли особено.

“Предпочитат това, което ядем и в България, наблягат на стековете, на филетата и пържолите с много картофи и подправки”, казва Панайотов.

Той обаче няма да забрави един преход с кораб между Стокхолм и Хелзинки.

“Вечер тръгваше към едната столица, пътувахме цяла нощ, на сутринта пристигахме и вечерта се връщахме обратно. Имахме договор да свирим за 1 месец”, разказва певецът. Всички уважавали музикантите, защото те били звездите на огромния круизен кораб. Вечер хората се събирали в ресторанта, хапвали, пийвали и танцували на музиката на шестимата българи. “Ние бяхме Васко, Веско, Стефан, Шуши на баскитарата, Таня и моя милост”, казва Панайотов.

Една вечер се появило много силно морско вълнение. “Мислехме, че това няма да повлияе на кораба, но се оказа точно обратното”, спомня си певецът: “Вълните го вдигат нагоре, а когато пада надолу, се отразява ужасно на стомаха – започва да ти се повдига”.

Забелязал, че това не понасяло и на някои от шведите, които си вземали малка почивка от танците, за да “върнат поръчката”.

“В един момент нашата певица Таня пребледня. Каза: “Не мога повече” и избяга. Малко след нея я последва и баскитаристът ни Шуши. “Не мога, нещо ме свива стомахът”, ни каза и хвърли китарата.”

Ситуацията била комична – вместо 6-има имало 4-ма души на сцената. Прибягнали до дребните хитрини, които печелят на музикантите малко време. Пияните шведи и финландци започнали да викат: “Хайде де, свирете”. Управителят започнал да ги гледа лошо.

В този момент и Васко слязъл от сцената с думите: “Оставете ме да повърна, бе”.

“Избяга най-позорно. Останахме 3-ма. Управителят дойде при нас и ни попита: “Какво става, господа? Каква е ситуацията?”, спомня си Панайотов. Музикантите му обяснили, че не се чувстват добре и помолили да се прекрати ангажиментът им.

“Той ни погледна много мазно, усмихна се ехидно и каза: “Господа, аз съм ви пазарил да дойдете тук и да свирите, а не да повръщате”, смее се Панайотов. Нямало как, искали - не искали, трябвало тримата да продължат да свирят.

“Леко, леко успяхме да долазим по корем до края на вечерта”, разказва певецът.

Българската кухня определено бие скандинавската, смята той. Любим му е традиционният бял боб.

“Това е единственото нещо, което можех да сготвя и да му направя запръжката като студент. Една голяма тенджера може да се яде цяла седмица”, смее се Панайотов.

Той е категоричен, че няма продукт или ястие, което подобрява гласа. “Единствено практиката помага, макар че сега вземам уроци от самия себе си – ходя да репетирам”, шегува се Панайотов. А за него гласът е най-ценният инструмент. Затова го пази много добре и не яде сладолед.

Много е студен и не се отразява добре на гърлото. Никога не хапва и гъби. Причините за това са здравословни. “Общо взето, внимавам какво ям, не се тъпча и предпочитам леките ястия съвсем умишлено, за да поддържам физиката си”, казва Панайотов.

Закуската за него е задължителна. От много време насам сутрин яде овесена каша с малко сирене, така подобрява храносмилането си и се зарежда с енергия за целия ден. В този сезон основното в менюто му са свежите плодове – банани, череши и т.н. Разбира се, не забравя да пие много вода.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Бял боб

със свинско

Продукти

250 г бял боб

250 г свинско месо

2 моркова

1 глава лук

4 печени чушки

чубрица и черен пипер на вкус

2-3 ч.л. червен пипер

3 с.л. брашно

олио и сол

Начин на приготвяне

Накисваме боба във вода предната вечер. Отцеждаме го и го слагаме в тенджера. Пълним я с вода. Изчакваме да заври и хвърляме първата вода. Загряваме олиото и запържваме накълцаното на парченца свинско. Добавяме предварително накълцания лук и продължаваме със запържването. Прибавяме боба и заливаме с вода. Солим и поправяме с черен пипер на вкус. Когато усетим, че бобът е почти готов, добавяме нарязаните на колелца моркови и накълцаните чушки. Оставяме го да уври и след това сваляме тенджерата от котлона. Правим запръжката с олио, брашно и червен пипер. Сипваме я към боба. Накрая поръсваме с малко чубрица.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Трайфъл с летни плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пълнозърнести кексчета с касис

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш с праскови и извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Патладжанени лодки с пилешко месо

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Оризов сладкиш с кафе

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кошнички с малинов сладолед

Гарнирани с ядки и прясна мента Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Панайот Панайотов не яде сладолед, за да пази гърлото си

Като малък талантливият певец Панайот Панайотов не проявявал никакъв интерес към кулинарията. Помни обаче, че бил много злоядо дете. Едно от малкото неща, които никога не отказвал, била динята. Тя и до днес е задължителна част от менюто му през лятото. А то е приготвяно от съпругата му, която е кулинарният специалист в дома им.

Фъч с глазура от грахова вода

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Желиран крем с горски плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашно сладко от розови черници

Приготвено с тръстикова захар за приятен карамелен цвят Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Сладоледени тортички

Приготвени с блат от ядки Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Ягодов тарт с бадеми

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber