Приготвени с блат от ядки
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“През лятото сладоледените десерти са едни от най-предпочитаните. Ето едно предложение за миниторти със суров блат от смлени лешници, бразилски орехи и фурми”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За блатовете:
150 г безсолни печени лешници, 150 г бразилски орехи, 10-12 фурми без костилките, 2 с.л. краве масло, 1 щипка сол
За сладоледа: 150 мл подсладено кондензирано мляко, 150 г животинска сметана, 1 ванилия, 2 шепи черници (малини, ягоди), листенца мента за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смиламе ядките в блендер. Добавяме също така смлените фурми, разтопеното масло и солта. Разбъркваме до получаване на еднородна смес.
Разстиламе я по дъното на незалепващи формички (в случая 3 броя с диаметър 10 см) и прибираме в хладилник. С миксер разбиваме сметаната с кондензираното мляко и ванилията. Разделяме сместа на две. Половината изсипваме върху блатовете и оставяме във фризера да стегне.
Пасираме плодовете, като отделяме няколко цели за украса. Оцветяваме останалата смес с пасираните плодове и с нея допълваме формичките.
Връщаме във фризера, за да стегне и последният слой. Поднасяме тортичките, украсени с целите плодчета и листенца мента.