Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Днес ви представяме много лесен десерт,който съдържа любимия ми крем и вкусни пресни ягоди! Да ви е сладко!”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
300 г пресни ягоди
няколко
листенца мента
За бадемовия
тарт:
250 г брашно, 125 г краве масло, 50 г филирани бадеми, 4 с.л. захар, 10 г ванилова захар, 1 яйце, 2 с.л. студена вода
За крема
шампанско:
10 жълтъка, 5 с.л. захар, 10 г ванилова захар, 10 с.л. бяло шампанско, 250 мл сладкарска сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме брашното и нарязваме студеното масло на кубчета. Смесваме ги и стриваме на маслени трохи. Добавяме захарта, бадемите и ваниловата захар и разбъркваме. Сипваме разбитото яйце и наливаме водата. Оформяме от тестото топка. Завиваме я в домакинско фолио и прибираме на хладно за около 30 мин.
Смесваме жълтъците за крема с двата вида захар. Рабиваме до побеляване. Сипваме шампанското и бъркаме добре. Готвим на водна баня, като непрекъснато бъркаме, докато се сгъси. Температурата трябва да е средна,за да не завира водата. Готовия крем оставяме да се охлади.
Изваждаме тестото от хладилника и го премесваме добре. Разточваме го с точилка или директно с пръсти във форма за пай. Застиламе с хартия за печене и сипваме готварски топчета или боб. Печем в загрята фурна на 180 градуса до порозовяване на краищата. Отстраняваме хартията с топчетата и допичаме тарта само на горен реотан на средното ниво на фурната до покафеняване. Оставяме да се охлади и изваждаме от формата.
Разбиваме сладкарската сметана и към нея добавяме крема. Бъркаме внимателно с лопатка, за да остане пухкав. Сипваме го в маслената кора. Заравняваме и оставяме да се охлади за поне 1 час. Отгоре подреждаме нарязаните ягоди и листенца прясна мента.