Пухкава еньовска погача

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7519589 Пухкава еньовска погача Пухкава еньовска погача www.24chasa.bg

Приготвена с отвара от 7 билки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“По повод Еньовден – 24 юни, приготвих еньовска погача. Вместо с вода, тя е замесена с отвара от 7 билки”, пише ни Марияна Бончева. 

ПРОДУКТИ

1 кг брашно, 1 с. л. микс от смлени семена (ленено, сусамово, слънчогледово), 1 ч. ч. кисело мляко, 300-400 мл билкова отвара (от малка китка лайка, бял равнец, риган, мащерка, жълт кантарион, босилек, розмарин), 1 кубче прясна мая, 2 яйца, 2 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, олио за тавата, белено конопено семе за поръсване 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разтваряме захарта и маята в 1/2 ч.ч. хладка отвара. Оставяме за 5-10 минути да шупне и прибавяме микса от смлени семена.

Правим в пресятото брашно кладенче и в него изсипваме шупналата мая. Добавяме яйцата, като запазваме единия жълтък за намазване. Прибавяме млякото, олиото, солта и започваме да замесваме с ръце, като сипваме по малко от билковата отвара, докато получим меко тесто. Ако лепне, добавяме по малко брашно.

Оставяме тестото да втасва, докато увеличи обема си двойно. От него оформяме топки, подреждаме ги в намазнена тава на малко разстояние една от друга и ги оставяме да втасат.

Намазваме ги с отделения жълтък, поръсваме с конопеното семе и печем в загрята фурна на 200 градуса до готовност. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Витаминозни зелени кюфтенца

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В кухнята си Анета Сотирова винаги има джоджен и рядко чубрица

Чаровната и вечно усмихната актриса Анета Сотирова обича да готви и е майстор в правенето на бързи, вкусни и лесни ястия през лятото. Сега основните продукти, с които върши чудеса в кухнята, са тиквички и патладжани. “Правя всесъзможни ястия с тях”, казва актрисата. Освен това хапва и чушки. “Аз ги пека много бързо върху самия керамичен котлон.

Теди Кацарова приготвила картофена супа с крутони още преди да стане ученичка

Талантливата Теди Кацарова може да ви омагьоса не само с гласа си, но и с уменията си в кухнята. Тя готви още от малка и няма как да бъде другояче, имайки предвид, че израства около майката на баща си, която била страхотна кулинарка. “Знаете, че едно време нищо не се продаваше готово и жените бяха принудени да измислят от нищо нещо.

Бисквитени пастички "Домино"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Брауни бисквити с черен шоколад

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Трайфъл с летни плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пълнозърнести кексчета с касис

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш с праскови и извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Патладжанени лодки с пилешко месо

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Оризов сладкиш с кафе

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ябълков сладкиш със заквасена сметана

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кошнички с малинов сладолед

Гарнирани с ядки и прясна мента Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber