Приготвена с отвара от 7 билки
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“По повод Еньовден – 24 юни, приготвих еньовска погача. Вместо с вода, тя е замесена с отвара от 7 билки”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 кг брашно, 1 с. л. микс от смлени семена (ленено, сусамово, слънчогледово), 1 ч. ч. кисело мляко, 300-400 мл билкова отвара (от малка китка лайка, бял равнец, риган, мащерка, жълт кантарион, босилек, розмарин), 1 кубче прясна мая, 2 яйца, 2 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, олио за тавата, белено конопено семе за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме захарта и маята в 1/2 ч.ч. хладка отвара. Оставяме за 5-10 минути да шупне и прибавяме микса от смлени семена.
Правим в пресятото брашно кладенче и в него изсипваме шупналата мая. Добавяме яйцата, като запазваме единия жълтък за намазване. Прибавяме млякото, олиото, солта и започваме да замесваме с ръце, като сипваме по малко от билковата отвара, докато получим меко тесто. Ако лепне, добавяме по малко брашно.
Оставяме тестото да втасва, докато увеличи обема си двойно. От него оформяме топки, подреждаме ги в намазнена тава на малко разстояние една от друга и ги оставяме да втасат.
Намазваме ги с отделения жълтък, поръсваме с конопеното семе и печем в загрята фурна на 200 градуса до готовност.