Победителката в Hell's Kitchen Веселина Чилева опитала стек от лос на концерт на Боб Марли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7519000 Победителката в Hell's Kitchen Веселина Чилева опитала стек от лос на концерт на Боб Марли Победителката в Hell's Kitchen Веселина Чилева опитала стек от лос на концерт на Боб Марли www.24chasa.bg

Преди кулинарията се занимава с волейбол

Интересът към кулинарията на първата жена - победител в предаването по Нова тв Hell's Kitchen, Веселина Чилева се появява още от детските ѝ години. Тогава обаче не изнася готови ястия от кухнята, а само прибори, и то не за ядене, а за да ги зарови някъде. “Майка ми твърди, че непрекъснато е ходела след мен по улиците и по пясъчниците, за да събира вилици, лъжици, тигани. Изнасяла съм ги, за да си играя с тях”, смее се Чилева.

В Hell's Kitchen я води състезателният дух. “Аз имам една неуспешна спортна кариера назад в годините. Мечтала съм да имам златен медал, без значение в каква дисциплина”, шеговито казва Чилева. Такъв получава, но в областта на кулинарията.

Всъщност тя се премества с родителите си от Разлог в София, за да може да продължи спортното си образование. Дотогава се занимава с волейбол. “Майка ми и баща ми винаги са ме нахъсвали, че мога и че се справям чудесно с всичко, с което се захвана”, разказва кулинарката. Така в столицата се записала в спортно училище и спечелила бронзов медал по волейбол.

В София малко по малко започва да се интересува от различни неща като фотография и театър. За известно време пише и за един парти сайт. Спортната ѝ кариера остава на заден план. През цялото това време не спира да се занимава с кулинария, но не на професионално ниво.

Интерес към нея проявява от дете. Причината за това са страхотните кулинарни способности на баща ѝ. В Разлог често хората от една махала се събирали на големи трапези за някой празник. Тогава храната приготвял шеф Чилев. “Това, което ме запали, е че баща ми винаги готвеше, но никога не сядаше с нас на масата. Той си беше там на грила и ни гледаше как се храним и колко ни е хубаво. Това ми направи много силно впечатление, но го осъзнах впоследствие, през годините”, казва победителката в Hell's Kitchen.

Баща ѝ поне десетина години е работил в български ресторанти в Русия. Той ѝ разказвал какво е опитвал там. Веднъж заедно с приятели отишли на екскурзия в Китай. В един ресторант им сервирали шотове водка. След това убили змия пред очите им. Част от кръвта ѝ сложили във водката, която трябвало да изпият. “Звучи ми някак екстремно и екзотично, сякаш са ти били доза адреналин”, казва Чилева. Затова някой ден иска и тя да опита.

“Към днешна дата няма член на семейство Чилеви, който да не готви”, обяснява тя. Преди няколко месеца разбрала, че един от братовчедите ѝ е отворил свой ресторант за барбекю в Щатите.

Всъщност самата тя се запалва по готвенето, докато е на бригада в Аляска. В ресторанта, в който работела, право да създават специалитет на деня имали само главните и сушефовете (първите помощници на главните готвачи - б.а.). “Един ден реших, че и аз мога. Тогава направих оризови нудли с бекон, грилован зелен пъпеш, пикантен пипер и риба халибут. Едното филенце приготвих на пара, а другото го изпържих”, казва Чилева.

По това време нито е чела, нито се е интересувала сериозно от кулинария, следвала интуицията си за комбинирането на продуктите. Въпреки това за вечерта продала 104 порции от специалитета си. “За 70-местен ресторант това си беше много добре”, казва победителката в Hell's Kitchen.

В Аляска пробвала и едно доста необичайно ястие - стек от лос. “Беше в барбекю бар, в подножието на една планина, по време на концерт на Боб Марли и бандата му Тhe Wailers”, спомня си Чилева.

Докато е в предаването, никога не си е помисляла да си тръгне, въпреки че е имало поне дузина стресови ситуации. “Супердълго време чаках тази възможност, за да се откажа просто така. Колкото по-трудно и по-нервно ставаше, толкова повече това ме предизвикваше”, казва тя. Едно от нещата, които ѝ помогнали да се справи в кулинарното състезание, е това, че умеела да се присмива на грешките си. “А аз правех доста”, казва с усмивка Чилева.

В Hell's Kitchen създава и най-странната вкусова комбинация. В едно от предизвикателствата приготвя сос от куркума, сланина и ванилия. “Това е крайно за вкусовите представи на всеки. Беше много странно”, смее се кулинарката.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Халибут с оризови нудли, бекон и пъпеш

Продукти

За 2 порции:

400 г халибут

200 г пъпеш “Медена роса”

200 г сурови оризови нудъли

100 г бекон

пушен лют червен пипер

80 г масло

Начин на приготвяне

Накисваме 1/2 от нудлите в горещ рибен бульон за около 10-15 мин, докато омекнат, но не и да се преготвят. Другата половина пържим в дълбок съд със силно нагорещена мазнина за 3-4 секунди, докато се изпържат на хрупкав чипс. Изваждаме ги върху кухненска хартия и докато са горещи, поръсваме с пипера. Почистваме и нарязваме на еднакви кубчета филетата риба, като овкусяваме със сол и бял пипер. В средно нагорещен тиган с малко мазнина запържваме ситно нарязан бекон, прибавяме и запечатваме кубчетата риба от всички страни до готовност. Махаме от огъня и завършваме с кубчета студено масло. Изваждаме рибата и в същата мазнина готвим за минута пъпеша, който нарязваме с големината на рибните парчета. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнозърнести кексчета с касис

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш с праскови и извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Патладжанени лодки с пилешко месо

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Оризов сладкиш с кафе

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ябълков сладкиш със заквасена сметана

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Панайот Панайотов не яде сладолед, за да пази гърлото си

Като малък талантливият певец Панайот Панайотов не проявявал никакъв интерес към кулинарията. Помни обаче, че бил много злоядо дете. Едно от малкото неща, които никога не отказвал, била динята. Тя и до днес е задължителна част от менюто му през лятото. А то е приготвяно от съпругата му, която е кулинарният специалист в дома им.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Фъч с глазура от грахова вода

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Желиран крем с горски плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашно сладко от розови черници

Приготвено с тръстикова захар за приятен карамелен цвят Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Сладоледени тортички

Приготвени с блат от ядки Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Ягодов тарт с бадеми

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В Сардиния Меги Димчева опитала рибени супи, които не били в течно състояние

Вечно усмихнатата водеща на предаването “Търси се” по Би Ти Ви Меги Димчева намира време да готви почти всеки ден вече в продължение на 3 години. Тогава става майка, а синът ѝ Константин има нужда от полезна и домашно приготвена храна. “Преди това в никакъв случай не съм била кулинарка”, казва журналистката.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber