Малечко-Палечко и цитрусовото пиле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7511972 Малечко-Палечко и цитрусовото пиле Малечко-Палечко и цитрусовото пиле www.24chasa.bg

Приказна рецепта от Le Poulet

Cлед като Малечко-Палечко надхитри големия страшен човекоядец и му отмъкна богатствата и бързоходните ботуши, той започна работа в двореца, където беше дясната ръка и бързите крака на царя.

Особено похвален и богато възнаграден беше, когато донесе хабер от бойното поле и царят много се зарадва. От този момент нататък, Малечко-Палечко се превърна в най-важната фигура в двореца.

Един ден царят бе посетен ненадейно от знатни гости, които трябваше да бъдат посрещнати подобаващо. И тогава царят се сети за вкусното ястие, с което беше нагостен в едно далечно екзотично царство преди много години. Приказно пиле с цитрусова марината и хрупкав хляб. Но как да си спомни рецептата? Та той беше цар! А един цар не може да занимава главата си, която носи тежка корона, и с рецептурната книга на цялото царство. Тогава той повика Малечко-Палечко и му заръча да отиде до неговия добър приятел, владетеля на онова далечно, екзотично царство, в което гощаваха гостите пищно и пребогато.

Още не чул задачата, Малечко-Палечко нахлузи бързоходните ботуши и се затича със скоростта на светлината. Върна се толкова бързо, колкото и беше тръгнал. Леко запъхтян, подаде лист хартия на готвачите. И те започнаха да четат рецептата за Печено пиле с цитрусова марината.

Време за подготовка: 30 минути + 12 часа мариноване

Време за готвене: 90 минути

Порции: 6

Продукти:

1 пиле Le Poulet 1.5 кг

2 л вода

400 мл бяло вино

3 глави чесън

120 г сол

2 с.л. черен пипер

2 лимона

1 портокал

1 връзка розмарин

1 хляб

Микс зелени салати

Домати

Начин на приготвяне:

Нарежете лимоните и портокала на колелца, а главите чесън разрежете на две. В голям съд сложете солта и налейте малко гореща вода. Разбъркайте, добавете черния пипер, половината чесън и розмарин и налейте виното. Сложете пилето с гърдите надолу, отгоре сложете останалия чесън и цитруси и напълнете съда с вода, така че пилето да е покрито. Покрийте с фолио и приберете в хладилник за 12 часа. Извадете пилето от маринатата и го подсушете много добре с кухненска хартия. Пилето трябва да бъде абсолютно сухо. Напълнете кухината с останалия розмарин и завържете краката с конец.

Посолете пилето обилно и поръсете със сол и ситно нарязан розмарин. Поставете пилето в тава за печене, сложете в предварително загрята до 220 градуса фурна. Първоначално в тавата сложете само добре подсушеното пиле – без да добавяте мазнина или вода, и така печете 30 минути. След това налейте 100 мл вода и печете още 1 час и 30 минути.

Извадете пилето от тавата и оставете да отпочине и да се охлади. Нарежете или накъсайте хляба на едри парчета и го сложете в мазнината от печенето. Разбъркайте добре, за да се намасли хлябът и върнете съда във фурната. Печете около 20 минути в горната част на фурната, докато хлябът стане хрупкав, като разбърквате от време на време. Поднесете пилето цяло с индивидуални салати в които сте сложили от хрупкавия хляб.

Още приказни рецепти на www.lepoulet.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнозърнести кексчета с касис

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сладкиш с праскови и извара

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Патладжанени лодки с пилешко месо

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Оризов сладкиш с кафе

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ябълков сладкиш със заквасена сметана

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Панайот Панайотов не яде сладолед, за да пази гърлото си

Като малък талантливият певец Панайот Панайотов не проявявал никакъв интерес към кулинарията. Помни обаче, че бил много злоядо дете. Едно от малкото неща, които никога не отказвал, била динята. Тя и до днес е задължителна част от менюто му през лятото. А то е приготвяно от съпругата му, която е кулинарният специалист в дома им.

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Фъч с глазура от грахова вода

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Желиран крем с горски плодове

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Домашно сладко от розови черници

Приготвено с тръстикова захар за приятен карамелен цвят Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Сладоледени тортички

Приготвени с блат от ядки Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Ягодов тарт с бадеми

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В Сардиния Меги Димчева опитала рибени супи, които не били в течно състояние

Вечно усмихнатата водеща на предаването “Търси се” по Би Ти Ви Меги Димчева намира време да готви почти всеки ден вече в продължение на 3 години. Тогава става майка, а синът ѝ Константин има нужда от полезна и домашно приготвена храна. “Преди това в никакъв случай не съм била кулинарка”, казва журналистката.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber